środa, 3 czerwca 2015

Drożdżowe ciasto z rabarbarem i kruszonką



Puszysta drożdżówka w formie ciasta z dużą ilością kwaśnego rabarbaru pokryta smacznymi ziarenkami

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

ciasto:
  • 4 szklanki mąki 
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 szklanka cukru 
  • 200 g masła 
  • 25 g drożdży 
  • 4 jajka 
kruszonka:
  • 35 g masła 
  • cukier waniliowy 
  • 6 łyżeczek płatków owsianych 
  • 4 łyżeczki siemienia lnianego 
  • 4 łyżeczki ziaren słonecznika 
  • 2 łyżeczki sezamu 
  • 4 łyżeczki wiórek kokosowych 
dodatkowo:
  • kilka łodyg rabarbaru 
  • 3 łyżki cukru 



Przygotowanie:

W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło z cukrem i mlekiem. Do letniej masy mleczno-maślanej wbijamy jajka (masa musi być przestygnięta, ponieważ jajka mogą się ściąć) i miksujemy. Wkruszamy drożdże i dokładnie mieszamy. Tak przygotowana masę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę 30 minut do spienienia. Po tym czasie do zaczynu wsypujemy mąkę. Zagniatamy ciasto (około 10 minut) do czasu, aż będzie gładkie i będzie odchodziło od ręki. Ciasto jest dość rzadkie, ale nie ma potrzeby dosypywania mąki. Wyrobione ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce.


W międzyczasie rabarbar myjemy i kroimy na kawałki, zasypujemy cukrem i odstawiamy, aby puścił sok. W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem waniliowym, wsypujemy ziarna i mieszamy. Rabarbar odsączamy z soku i przekładamy na ciasto. Całość posypujemy kruszonką. 


Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy przez 20 minut z uchylonymi drzwiczkami, następnie zamykamy piekarnik i pieczemy jeszcze około 40 minut do ładnego zarumienienia ciasta.

Smacznego!



20 komentarzy:

  1. Wspaniałe zawsze niezawodne drożdżowe ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale wygląda. Też planuje upiec jakieś drożdżowe ale z truskawkami :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Połączenie ciasta drożdżowego i rabarbaru jest dla mnie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka zdrowa kruszonka :) I ten smakowity rabarbar ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. przepyszne! jakie wyrośnięte, puchate... i tak chrupiąca ziarenkowa kruszonka. Brakuje mu tylko... mnie ze szklanką mleka;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantazja! Pyszne ciacho z fajną kruszonką :) miłego weekendu...

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam ciasto drożdżowe, poproszę kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm jaka piękna drożdżóweczka <3 U mnie też plany drożdżowe, ale z truskawkami :D

    OdpowiedzUsuń
  9. mój M byłby wniebowzięty-uwielbia ciasta drożdżowe:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kruszonka z ziaren? Dla mnie to nowość. Musi być pyszne. Drożdżówka z rabarbarem zawsze dobra, pod każdą postacią i w każdej odsłonie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kochamy takie ciasto <3 Kruszonka fenomenalna! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda rewelacyjnie!! Kocham takie drożdżówki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Gabrysiu piękny drożdżowiec i ten chrupiący wierzch :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudowne, mieciutkie , puszyste- zachwycam sie:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Moja mam robiła podobne, ale z normalną słodką, kruchą kruszonką. Tutaj wersja fit ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Tak pięknie wyrośnięte ciasto... ummm, mniam. I ta kruszonka... ślinka mi cieknie na ten widok :)

    OdpowiedzUsuń
  17. uwielbiam ciasta drożdżowe!

    OdpowiedzUsuń
  18. Dzieki za ten przepis szczególnie podoba mi sie kruszonka upiekę na przyjazd dzieci i wnuczusiów Irena

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...