czwartek, 11 czerwca 2015

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką



Mięciutkie i puszyste drożdżówki ze słonecznymi truskawkami i ziarenkami

Ilość: około 36 sztuk

Składniki:

  • około 3 1/2 szklanki mąki 
  • 40 g drożdży 
  • 7 łyżek cukru 
  • szklanka letniego mleka 
  • 50 g masła 
  • 1 jajko 
  • 3 żółtka 
  • cukier waniliowy 
kruszonka z ziaren:
  • 25 g masła 
  • cukier waniliowy 
  • 3 łyżeczki płatków owsianych 
  • 2 łyżeczka ziaren siemienia lnianego 
  • 2 łyżeczki ziaren słonecznika 
  • 2 łyżeczki płatków migdałów 
  • 2 łyżeczki wiórek kokosowych 
dodatkowo:
  • truskawki 
  • białka jajka do smarowania 



Przygotowanie:

Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami cukru, dolewamy mleko, wsypujemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Zaczyn odstawiamy do podrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajko i żółtka ucieramy z 4 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Do wyrośniętego zaczynu wsypujemy mąkę, dodajemy masę jajeczną i rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto, formujemy kulkę, oprószamy mąką. Odstawiamy w misce przykrytej ścierką do wyrośnięcia na około 40 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość).


Truskawki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. W między czasie przygotowujemy kruszonkę. W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem waniliowym, wsypujemy płatki owsiane, siemię lniane, słonecznik, płatki migdałowe i wiórka kokosowe oraz mieszamy.


Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Szklanką wycinamy kółka. W każdym kółku na środku robimy mocne wgłębienie np.: kieliszkiem. W każde wgłębienie nakładamy truskawki i wciskamy je. Brzegi drożdżówek smarujemy białkiem jajka oraz obsypujemy kruszonką.


Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. Drożdżówki pieczemy około 20 minut do ładnego zarumienienia.

Smacznego!





17 komentarzy:

  1. Domowe drożdżóweczki - prawdziwa rewelacja! A kruszonka z ziarnami - ekstra pomysł! Mmmmm ... aż tu czuję ich zapach! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale fajny przepis - krok po kroku.
      Zostawię sobie na "po urlopie", teraz szkoda mi tych zgubionych 11 kg w 3 miesiące
      a plaża tuż, tuż :)
      http://beatwell.pl/?jak-schudnac-4-kg-w-tydzien,39
      pozdrawiam

      Usuń
  2. Mniam jak pysznie wyglądają. Porywam sobie jedną albo nawet dwie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe drożdżówki . Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałości. Drożdżóweczki jak się patrzy. W takim kształcie są mi nieznane, a szkoda, bo wyglądają uroczo. No i ta nietypowa kruszonka kusi do wypróbowania bez dwóch zdań. Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. drożdżówki robiła moja babcia - Twoje wyglądają identycznie i takie puszyste....

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe drożdżówki :) Uwielbiam takie z truskawkami no i kruszonką.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają szałowo! Pieczone truskawki w takich wypiekach bardzo lubimy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale piękne! Takie domowe najlepsze, a z tymi truskawkami mm :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię drożdżowe wypieki...a te są przecudne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super wypiek, uwielbiam ciasto drożdżowe. Przypomina mi się babcia i jej domek na wsi. Piękne zdjęcia. Gratuluję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne, drożdżówka plus truskawki to połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. 36 sztuk, no mam nadzieję, ze coś tam z tych pyszności zostało :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...