wtorek, 2 czerwca 2015

Pałki kurczaka w cieście francuskim



Smaczne podudzia z kurczaka owinięte w chrupiące ciasto francuskie znakomicie sprawdzą się na obiad lub jako przekąska

Składniki:

  • 6 podudzi z kurczaka 
  • opakowanie ciasta francuskiego 
  • sól 
  • pieprz świeżo mielony 
  • papryka słodka 
  • gałązka świeżego rozmarynu 
  • olej 



Przygotowanie:

Podudzia myjemy, osuszamy oraz nacieramy solą, pieprzem, słodką papryką i odrobiną oleju. Odstawiamy do zamarynowania na co najmniej godzinę. Po tym czasie obsmażamy podudzia na złoty kolor z gałązką rozmarynu i odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto francuskie dzielimy na 6 pasków. Każdą pałkę kurczaka owijamy w ciasto francuskie, tak aby paski zachodziły jeden na drugi. 


Następnie podudzia układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez około 40 minut.

Smacznego!



8 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł Gabrysiu. Takich jeszcze nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. A my myślałyśmy, że to rogale xD
    Hahahahaha ale byśmy się zdziwiły :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale to musi być dobre! Wszystko co w cieście francuskim jest wspaniałe. Smakowicie wyglądają. :) Nie wpadłabym na taki pomysł. Fajna inspiracja :) Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ świetnie wymyśliłaś ! A co za widok, rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny pomysł, przepis do wykorzystania przy jakiejś najbliższej imprezce ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Po 40 min.w temp.200 st.C,to z ciasta francuskiego będą spalone sucharki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. piekłam tak jak powyżej napisane jest i jak widać na zdjęciach ciasto nie jest spalone :) Pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...