poniedziałek, 22 czerwca 2015

Tort truskawkowy



Łatwy i niedrogi torcik z truskawkami, galaretką truskawkową, przełożony dżemem truskawkowym. Jest pyszny, znika z talerzy w mgnieniu oka

Średnica formy: 28 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 4 jajka 
  • 12 dag cukru 
  • 6 dag mąki tortowej 
  • 6 dag mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka oleju 
  • szczypta soli 
dodatkowo:
  • około 1/2 kg truskawek 
  • 2 galaretki truskawkowe 
  • 1 słoiczek dżemu truskawkowego 
  • alkohol do nasączania (dla dzieci nasączamy sokiem truskawkowym) 



Przygotowanie:

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Potem stopniowo wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i na koniec olej. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowane ciasto wylewamy do formy i pieczemy w temp. 170 st. około 40 min. Gdy biszkopt odchodzi od brzegów tortownicy wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i po 5 min. wyciągamy go. Biszkopt odstawiamy do wystudzenia.


W międzyczasie przygotowujemy galaretki według przepisu na opakowaniu. Następnie wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty i nasączamy je. Pierwszy blat smarujemy dżemem i przykrywamy go drugim. Na nim ukladamy pokrojone truskawki, które zalewamy tężejącą galaretką. 


Torcik wkładamy do lodówki, aby całkowicie zgęstniała galaretka.

Smacznego!



8 komentarzy:

  1. Gabrysia jakie piękne ciacho, a truskaweczki jak spod linijki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie torciki. Są lekkie, pyszne no i bardzo piękne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pięknie :) lubię takie ciacha z galaretką .. .

    OdpowiedzUsuń
  4. Truskawki i ciasta z truskawkami mogłabym jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba wszyscy kochają truskawki więc i taki tort pokocha każdy :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Truskawkowe szaleństwo trwa w najlepsze :) trzeba korzystać, póki możemy :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...