sobota, 25 lipca 2015

Bułki pszenne na jogurcie



Proste w przygotowaniu oraz smaczne, mięciutkie i puszyste bułeczki idealne na śniadanie

Ilość: 10 sztuk

Składniki:

  • 3 szklanki mąki 
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 
  • 1 łyżka cukru 
  • 15 g drożdży 
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 jajko 



Przygotowanie:

W misce drożdże rozcieramy z cukrem, wsypujemy mąkę, sól, wbijamy jajko i dodajemy jogurt. Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto. Formujemy kulkę, oprószamy lekko mąką i odstawiamy w misce przykrytej ścierką do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części i formujemy bułeczki, które układamy na blaszce posmarowanej masłem i obsypanej mąką. 


Bułeczki pozostawiamy na około 30 minut do napuszenia. Tak przygotowane bułki pieczemy w 200 st. przez około 20 minut do ładnego zarumienienia.

Smacznego!



13 komentarzy:

  1. Ale piękne takie rumiane. Muszą pięknie pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszą smakować cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, to ja sobie porywam kilka :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wygladają,pyszne bułeczki

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne te Twoje bułeczki Gabrysiu, równe kształtne jak z szablonu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. domowe bułeczki najlepsze! przepis łatwy to chyba spróbuje! :D

    zapraszam na swój pierwszy przepis : http://nieosiagalnaperfekcja.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. boskie, lepsze niż słodkie...pączki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis wydaje się prosty, muszę spróbować zrobić na weekend, będzie na śniadanie z mężem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robilam dwa razy. Sa pyszne niestety nie chca rosnąc: ( robie wszystko zgodnie z przepiesem. Pomocy!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może używasz za zimnych składników, najlepiej aby były w temperaturze pokojowej :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...