sobota, 4 lipca 2015

Drożdżówki jagodzianki



Puszyste, słodkie bułeczki drożdżowe, pełne jagodowego nadzienia. Uwielbiają je dzieci i dorośli

Ilość: 16 sztuk

Składniki:

  • 1 szklanka mleka 
  • ok. 1/2 kg mąki pszennej 
  • 40 g drożdży 
  • 1 jajko 
  • 2 żółtka (białka pozostawić do posmarowania bułeczek) 
  • 50 g roztopionego i wystudzonego masła 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1 cukier wanilinowy 
  • szczypta soli 
nadzienie:
  • 300 g jagód 
  • 2 łyżki cukru lub według uznania 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 



Przygotowanie:

Jagody płuczemy i osączamy na sicie. Następnie dodajemy do nich cukier (w zależności, kto jak lubi), mąkę i mieszamy. Drożdże rozcieramy z 2 łyżkami cukru, dolewamy do nich lekko letnie mleko, wsypujemy 3 łyżki mąki, szczyptę soli i wszystko mieszamy. Zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia (ok.15 min.). W międzyczasie rozpuszczamy i studzimy masło oraz ubijamy jajko, żółtka z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie do wyrośniętego zaczynu wsypujemy pozostałą mąkę, wlewamy masę jajeczną i rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto, musi być plastyczne (w razie potrzeby dosypujemy mąki). Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 50 minut - musi podwoić swoją objętość). Następnie wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części. Formujemy kuleczki, spłaszczamy je i na środek każdej z nich nakładamy porcję jagód (ok. 1 łyżki). Placki zlepiamy jak pierogi, a następnie nadajemy im delikatnie rolując kształt owalnych bułeczek (złączenia umieszczamy w dół). 


Gotowe jagodzianki układamy na wysmarowanej blaszce do pieczenia i odkładamy do kolejnego wyrośnięcia (ok.10 min.). Następnie bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180 st. na złoty kolor (ok. 15 minut). Wystudzone posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

Smacznego!



15 komentarzy:

  1. Gabrysiu daaaaaaaaaaj jedną, tak apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też poproszę taką jedną :) pysznie wyglądają!

      Usuń
  2. Pyszne a wtyk sezonie jeszcze nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje najpyszniejsze wspomnienie z dzieciństwa ,a piekła mama koleżanki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale bym zjadła taką jagodziankę :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak zwykle kusisz tymi pysznościami.
    Uwielbiam jagodzianki no a te wyglądają pięknie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają przepysznie. Palnuję wyjazd na wieś, jagody sie już zaczynaja, na pewno też upiekę

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne :) aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmmm... ze świeżych jagódek smakują rewelacyjnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kocham drożdżówki z owocami, ale z takim nadzieniem już dawno ich nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne, bardzo mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  11. no takich to w sklepie się nie kupi, dziękuje za ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo dobry przepis. Polecam serdecznie. Dziekuje i pozdrawiam. mascota

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...