Muszle nadziewane mięsem mielonym

Idealne na obiad smaczne muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym zapiekane w sosie pomidorowym

Ilość: 20 sztuk

Składniki:

farsz:
  • 500 g mięsa mielonego z indyka 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 kulka mozzarelli 
  • papryka słodka 
  • przyprawa pomidory suszone z czosnkiem i bazylią 
  • pieprz i sól 
  • majeranek 
sos pomidorowy:
  • 1 puszka pomidorów całych 
  • 1/2 szklanki wody 
  • świeże oregano i tymianek 
  • pieprz i sól 
  • 1 łyżeczka cukru 
dodatkowo:
  • 20 sztuk muszli makaronowych 
  • olej 




Przygotowanie:

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z odrobiną oleju. Muszle muszą być al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko solimy. Następnie dodajemy mięso. Podsmażamy i doprawiamy papryką słodką, przyprawą pomidory suszone z czosnkiem i bazylią, majerankiem oraz pieprzem i solą. Mięso odstawiamy do przestygnięcia. Mozzarellę drobno kroimy, a następnie mieszamy ją z mięsem. 




Pomidory z puszki blendujemy oraz mieszamy je z wodą, cukrem i listkami oregano oraz tymianku. Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Sos przelewamy do naczynia żaroodpornego. Muszle nadziewamy farszem mięsnym i układamy w naczyniu. Muszle wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st. i zapiekamy około 20 minut.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

29 komentarzy:

  1. Uwielbiam makarony, takie zapiekane są fantastyczne. Zdarzyło mi się też robić wersję muszli ze szpinakiem i serem feta, też sprawdziła się idealnie :)
    Najnowszy wpis o tym co jeść w Rzymie - zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Makaron, sos pomidorowy.....Gabrysiu muszle na bogato :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gabrysiu bardzo lubię takie dania :-) wpraszam się na kolację :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny przepis i można wykorzystać na obiad czy kolację:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie nadziane muszle. Właśnie takie duże. A farsz zrobiłaś pyszny. Oj, zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny pomysł, bardzo lubię takie dania:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszelki wyglądają bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. super wyglądają!

    http://fitrecipesbyme.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam, często robię podobne :) są bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy takich nie jadłyśmy a wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Widać ręke. Super wyglądają i na blasze i na talerzu.;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ile podsmazac mieso na patelni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podsmażamy chwilę, aż mięso nie będzie surowe, pozdrawiam!

      Usuń
  13. Czy można sobie wszystko przygotować dzień wcześniej a w dniu imprezy tylko zapiec w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spokojnie przez noc powinny wytrzymać, ja tak robiłam, że wieczorem przygotowywałam, a pózniej jak była impreza zapiekałam :) Pozdrawiam!

      Usuń
  14. uwielbiam makarony i pomidory :) jak dla mnie połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  15. A czy makaron się gotuje?

    OdpowiedzUsuń
  16. Przepraszam nie doczytałem

    OdpowiedzUsuń
  17. A można dodać do tego pieczarki? Nie popsują smaku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że spokojnie możesz dodać pieczarki. Smak się pewnie trochę zmieni, ale muszle i tak powinny być smaczne :)

      Usuń
  18. Zrobilam to danie na Sylwestra i okazalo sie, że za mało. Znikło błyskawicznie. Dzis robie drugi raz. Dodalam jeszcze jedna kulke mozzarelli i wiecej sosu. Mniam

    OdpowiedzUsuń
  19. A czy pieczemy pod przykryciem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź, właśnie zabieram sie do ich robienia

      Usuń
  20. Czy dania nie polewamy beszamelem i posypujemy serem żółtym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chcesz to możesz polac, ja robię tak jak w przepisie

      Usuń