poniedziałek, 6 lipca 2015

Sernik na zimno z czerwonymi porzeczkami



Delikatna masa serowa z kwaśnymi porzeczkami zatopionymi w galaretce to idealna propozycja deseru na upalne dni

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone 
  • 500 g ser z wiaderka 
  • 5 łyżek cukru pudru 
  • sok z 1/2 cytryny 
  • 2 truskawkowe galaretki 
  • około 1 szklanka czerwonych porzeczek 
  • biszkopty (około 20 sztuk) 




Przygotowanie:

Galaretkę rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. W zimnej galaretce maczamy biszkopty i układamy na dnie blaszki (blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia). 


Porzeczki oczyszczamy, myjemy i pozostawiamy na sitku do ocieknięcia. Następnie do miski przekładamy serek mascarpone, ser z wiaderka, cukier puder i sok z cytryny. Ucieramy na jednolitą masę. Masę sernikową przekładamy na biszkopty (sernik należy wstawić do lodówki do czasu, aż galaretka będzie gotowa do wyłożenia) oraz na górę dajemy porzeczki. 


Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę i wstawiamy ciasto do lodówki do zastygnięcia.

Smacznego!




16 komentarzy:

  1. Ale bym zjadła kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gabrysiu jakie porzeczkowe szaleństwo :) przepyszne wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności , wpraszam się na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na upały najlepszy taki sernik. Jeszcze kwaskowy to moje smaki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialnie wygląda. Nareszcie ciasto z porzeczkami. Ale bym zjadła taki kawałek. Narobiłaś mi apetytu na takie właśnie kwaskowe... ummm, mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To jest pyszne, uwielbiam dodatek kwaśnych porzeczek w słodkościach :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetycznie się prezentuje:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super ten serniczek, apetycznie kusi i te porzeczki... :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Taki serniczek to super ciacho na lato, a już z porzeczkami to po prostu niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszny i orzeźwiający serniczek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zastanawiam sie czy nie dodac troszke zelatyny? Bo boje sie ze pod wpływem ciezaru owocow i galaretki masa serowa bedzie sie rozpadac przy krojeniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mi sernik kroił się ładnie, nic się nie rozpływało i nie rozpadało, dobrze się trzymał :)

      Usuń
    2. Zrobilam bez żelatyny, sernik był z 6 godzin w lodówce i jest dokładnie tak jak pisałam wczesniej...płynie! Żelatyna jest konieczna! Żałuję ze nie zrobilam po swojemu...kompromitacja. ...

      Usuń
    3. jestem zdziwiona tym co piszesz, ponieważ ja takich problemów nie miałam :) wstawiłam ciasto do lodówki na całą noc, aby dobrze zastygło, pięknie się kroiło i nie było płynne :)

      Usuń
  12. Wszystkie serniki darzymy ogromną miłością. Ten prezentuje się znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobiłam wg przepisu. Sernik wyszedł super i szybko zniknął z talerzy. Polecam gorąco!!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...