piątek, 18 września 2015

Ciasto drożdżowe z dynią



Słoneczne i pyszne w smaku ciasto drożdżowe z dodatkiem dyni

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

  • 3 3/4 szklanki mąki 
  • 1/2 kg obranej i oczyszczonej dyni (u mnie hokkaido) 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 szklanka mleka 
  • 3 jaja 
  • 5 łyżek oleju 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 10 g drożdży 
  • szczypta soli 



Przygotowanie:

W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru i dwie łyżki mąki. Zaczyn pozostawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie dynię ścieramy na tartce o grubych oczkach. Do zaczynu dodajemy makę, sól, cukier, cukier waniliowy, jaja, olej i startą dynię. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Blachę wykładamy papierem do pieczenia oraz przekładamy ciasto.


Ponownie zostawiamy do podrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie pieczemy w temp. 170 st. przez około 50 min.

Smacznego!



17 komentarzy:

  1. Super pomysł! Chyba też takie upiekę

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego jeszcze nie jadłam, wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny, jesienny kolor. Bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe połączenie ciasta drożdżowego z dynią, jeszcze takiego nie próbowałam ;).

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiego ciasta nie jadłam, piękny kolor:)

    OdpowiedzUsuń
  6. piękne, złote ciasto! dynie królują jesienią;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda cudownie i ten kolorek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pięknie wyszło!
    a do tego ten cudny kolor:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Drożdżowego z dynią jeszcze nie jadłam, super ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  10. U nas też drożdżowe bułeczki z dynią :) Dynia podobnie jak cukinia jest uniwersalnym warzywem o pięknym kolorze :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniale wygląda, ma cudowny kolorek :) Tak się zastanawiałam czy mamy już dobre dynie ale z tego, co widzę to tak i trzeba korzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Takiego nie próbowałam , ale musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. w moim wykonaniu - kompletna porażka. Ciasto było bardzo rzadkie, a po upieczeniu zrobił się całkowity zakalec - do wyrzucenia. Nie wiem, może powinnam je wyrabiać dodając mąkę do uzyskania konsystencji standardowego ciasta drożdżowego (tzn do takiej aby dało się gnieść)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w tym przepisie ciasto wychodzi dość luźnie, ale nie rzadkie i nie jest takie, że można z niego formować :) Może miałaś dynię bardziej soczystą i dlatego ciasto wyszło rzadkie, a co za tym idzie - wyszedł zakalec :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...