środa, 14 października 2015

Kopytka z dyni



Delikatne kopytka z dyni i ziemniaków znakomicie sprawdzą się jako dodatek do dań głównych

Składniki:

  • 6 średnich ziemniaków 
  • dynia hokkaido (około 950 g) 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 2 jaja 
dodatkowo:
  • woda 
  • olej 
  • sól 



Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Dynię przekrawamy, wydrążamy środek z pestkami i dzielimy na mniejsze części. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st. Dynię pieczemy do miękkości. Ostudzone ziemniaki i dynię obraną ze skórki mielimy przez maszynkę do mięsa. 


Do dyni i ziemniaków dodajemy obie mąki i wbijamy jajka. Zagniatamy dokładnie ciasto. Na oprószonej mąką stolnicy ciasto dzielimy na 6 części. Z każdej części formujemy wałek. Następnie kroimy skośne kopytka.


W dość dużym garnku gotujemy wodę z solą i odrobiną oleju. Wrzucamy po kilka kopytek na gotującą wodę i jak wypłyną na wierzch czekamy chwilkę i wyciągamy łyżką cedzakową. Kopytka podajemy ciepłe jako dodatek do obiadu, z sosem lub innymi dodatkami.

Smacznego!



12 komentarzy:

  1. u mnie każde kopytka schodzą jak ciepłe bułeczki:)
    te są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam, wyglądają bardzo kusząco. I ten kolorek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wyglądają:) Nie wiem tylko,czy kupię odpowiednią dynię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kopytka to moja miłość wielka. Pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mają cudowny kolorek, zastanawiam się czy są slodkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są lekko słodkawe, znakomicie sprawdzą się też do słodkich dań :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...