Kruche ciasto z figami


 

Nie za słodkie ciasto z delikatnym serowym nadzieniem i figami, polane odrobiną miodu

Wymiary formy: 28x24 cm

Składniki:

ciasto:
  • 2 szklanki mąki krupczatki 
  • 2 żółtka 
  • 180 g masła 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • szczypta soli 
nadzienie:
  • 2 żółtka 
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • cukier waniliowy (16 g) 
  • 500 g sera z wiaderka 
  • kilka kropel aromatu waniliowego 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 budyń waniliowy 
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 4 figi 
dodatkowo:
  • miód 




Przygotowanie:

Figi kroimy wedle uznania :) Mąkę siekamy z masłem, żółtkami, cukrem pudrem i solą oraz zagniatamy ciasto. Następnie wykładamy nim spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem. 


Spód podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. do lekkiego zarumienienia oraz studzimy. W międzyczasie żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodajmy ser, aromat, proszek do pieczenia, budyń i mąkę ziemniaczaną. Tak przygotowaną masę serową przekładamy na podpieczony spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. Ciasto pieczemy około 20 minut do stężenia masy. Gdy masa się zetnie szybko wyciągamy ciasto, układamy figi i ponownie wkładamy do piekarnika. 


Ciasto pieczemy do lekkiego zarumienienia (ja trochę ciasto za bardzo podpiekłam, przez natłok domowych obowiązków, ale wyszło tak smaczne, że musiałam się podzielić przepisem :) Upieczone ciasto studzimy. Podajemy polane odrobiną miodu.

Smacznego!




Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

9 komentarzy: