poniedziałek, 5 października 2015

Puree z dyni


 

Banalnie prosty sposób na przygotowanie dyniowego puree, które znakomicie sprawdzi się do jesiennych wypieków, deserów i dań wytrawnych

Składniki:

  • dynia (u mnie hokkaido) 



Przygotowanie:

Wybieramy dynię o mączystym i mocno pomarańczowym miąższu. Dynię myjemy, przekrawamy na pół i za pomocą łyżki wydrążamy środek z pestkami. Następnie kroimy ją na kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowaną dynię przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w temp. 180 st. przez około 50 minut do miękkości (czas pieczenia dyni, jest uzależniony od wielkości kawałków). 


Upieczoną dynię studzimy, obieramy ze skórki i miksujemy blenderem do otrzymania puree. Jeżeli puree wyjdzie wodniste, nadmiar wody możemy odsączyć na gęstym sitku(w przypadku mączystych odmian dyni np.: hokkaido, odsączanie pomijamy). Puree możemy trzymać w lodówce od 3 do 5 dni. Natomiast jeżeli zamierzamy przechowywać je dłużej, puree rozdzielamy w mniejsze woreczki lub pojemniki i mrozimy. Tak przygotowane puree z dyni jest idealne do dań słodkich jak i wytrawnych.

Smacznego!



7 komentarzy:

  1. Jak to ja mówię...zastępuje poślizg w wypiekach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dynia ma super kolor i potrawy z nią są bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dynia jest cudowna i bardzo zdrowa, warto więc sobie przygotować jej zapas :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie puree jest podstawą wielu rewelacyjnych potraw, warto umieć je przyrządzić! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...