poniedziałek, 30 listopada 2015

Domowa przyprawa korzenna



Domowa i aromatyczna przyprawa korzenna idealnie sprawdzi się w świątecznych wypiekach. Sporządzona samodzielnie jest znacznie bardziej pachnąca niż ta kupiona w sklepie, a pierniki i pierniczki nabierają wspaniałego smaku i aromatu

Składniki:





Przygotowanie:

Ziele angielskie, kolendrę, pieprz kolorowy i ziarenka anyżu mielimy w młynku do kawy lub ucieramy w moździerzu. Goździki najlepiej utłuc w moździerzu, ponieważ potrafią zniszczyć młynek do kawy. Przyprawy możemy przesiać przez drobne sitko. Gałkę muszkatołową ścieramy na tarce o jak najmniejszych oczkach.



Wszystkie składniki mieszamy, przesypujemy do słoiczka i przechowujemy szczelnie zamknięte.

Smacznego!


Do domowej przyprawy korzennej najlepsze będą ekologiczne produkty wysokiej jakości. Właśnie takie nabyłam ze sklepu Ecoblik. Zachęcam Was do odwiedzin tego sklepu, zwłaszcza w przedświątecznym okresie. Mają tam ekologiczne przyprawy, kasze, zioła, herbaty i kawy. Produkty dostępne w sklepie są w ładnych opakowaniach. Znakomitym pomysłem na prezent może być kawa czy herbata o ciekawym smaku i aromacie, która zadowoli nie jednego konesera.




16 komentarzy:

  1. Nie ma jak domowa przyprawa :) uwielbiam ten zapach podczas mielenia i mieszania przypraw...

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś robiłyśmy swoją ale wyszła nam zbyt aromatyczna chyba xD Tzn dodałyśmy czegoś co nie do końca nam pasuje za dużo. Naszą ulubioną przyprawą korzenną jest ta z firmy Kotayn. Bez zbędnych dodatków w postaci mąki i cukru a bardzo fajnie wyważone smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowa najlepsza, jeszcze nie robiłam, zawsze kupuję gotowca :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam tą przyprawę, jest tak aromatyczna :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowa przyprawa jest najlepsza. Nigdy sama nie komponowałam przypraw do piernika, ale ten zestaw wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super aromatyczna , i wiemy co w niej jest :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Donowa przyprawa zawsze jest najlepsza.

    OdpowiedzUsuń
  8. zapach domowej przyprawy korzennej jest nie do opisania...

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszystko co domowe jest najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  10. kupuję gotowa, nie robię zbyt często pierników, a wiadomo, że świeża najlepsza:D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja też robię sama przyprawę do piernika : )

    OdpowiedzUsuń
  12. Trochę śmieszny ten wpis, rozumiem samodzielne zrobienie przyparaw z własnoręcznie utluczonych w moździerzu przypraw ale z mielonych?...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeżeli nie ma się możdzierza można przyprawy zmielić w młynku do kawy :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...