piątek, 27 listopada 2015

Domowe łazanki



Domowe łazanki z kiszoną kapustą i cebulą to idealne danie na piątkowy obiad

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • olej
  • woda
  • 2 cebule
  • 1 łyżka smalcu
  • 500 g kiszonej kapusty
  • sól i pieprz



Przygotowanie:

Na stolnicę wsypujemy mąkę, robimy dołek i wbijamy jajka. Zagniatamy ciasto, jeżeli trzeba dolewamy wody (ilość dolanej wody zależy od wielkości jajek). Ciasto powinno być twardsze niż ciasto na pierogi. Zagniecione ciasto cieniutko rozwałkowujemy i kroimy w kwadraciki o boku około 1 cm. Wycięty makaron zostawiamy do podeschnięcia. Na gotującą się wodę w dużym garnku z odrobiną oleju i solą wrzucamy makaron. Mieszamy od czasu do czasu i gotujemy kilka minut od czasu wypłynięcia makaronu na wierzch. Ugotowany makaron przelewamy wodą. 


W międzyczasie kapustę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na smalcu, solimy. Kapustę odcedzamy z nadmiaru wody i mieszamy z makaronem i cebulą. Danie doprawiamy solą i pieprzem.


Smacznego!




11 komentarzy:

  1. Od dawna chodzą za mną łazanki, ale zawsze coś innego się zrobi.

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja łazanki zawsze robiłam ze słodkiej kapusty, muszę wypróbować wersję z kapustą kiszoną :) Smakowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super danie, no i jeszcze z domowego makaronu. Mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię, często robię latem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne danie, uwielbiam łazanki z kapustą! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm..aż mi zapachniało takimi domowymi łazankami, palce lizać

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam łazanki z kiszoną kapustą. I sama makaronik robiłaś. Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...