Ukrainka

Kruche miodowo - kakaowe blaty przełożone budyniowo - maślanym kremem, idealne następnego dnia. Wykonanie ciasta jest pracochłonne, ale za to pięknie się prezentuje i jest bardzo dobre w smaku

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

ciasto:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżka sody
krem:
  • 1 l mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki mąki pszenna
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 200 g masła
polewa:
  • 50 g masła
  • 2 łyżki mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki mleka w proszku
dodatkowo:
  • posypka czekoladowa



Przygotowanie:

Do metalowej miski wsypujemy cukier, kakao, dodajemy miód i wbijamy jajka. Na kuchence ustawiamy garnek z gotującą wodą, a na nim ustawiamy metalową miskę i całość ubijamy na parze przez około 15 min. Ubitą masę jajeczną zestawiamy, wsypujemy 2 szklanki mąki i sodę oraz mieszamy łyżką. Na stolnicę wysypujemy resztę mąki, wykładamy ciasto i dokładnie wyrabiamy, aż wgnieciemy całą mąkę (jeżeli ciasto będzie zbyt twarde dodajemy 2-3 łyżki śmietany). 



Ciasto dzielimy na 5 porcji. Każdą część rozwałkowujemy na wielkość blachy podsypując mąką (najlepiej robić to od razu na papierze do pieczenia). Trzeba się nieco natrudzić, bo ciasto należy bardzo cienko rozwałkować. Każdy blat pieczemy oddzielnie w temp. 170 st. przez około 10 min. Upieczone blaty studzimy. 



Szklankę mleka miksujemy z mąką pszenną i ziemniaczaną i jajkiem na gładką masę. Resztę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlewamy masę mączno - jajeczną i gotujemy budyń. Gotowy pozostawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy i porcjami dodajemy ostudzony budyń. Gotowym kremem przekładamy zimne blaty. Masło, mleko i cukier rozpuszczamy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mleko w proszku i mieszamy. Ciepłą polewę wylewamy na ciasto i obsypujemy czekoladową posypką.


Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego!


>

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

42 komentarze:

  1. Piękne , równiuteńkie warstwy a ciasto dopieszczone, że aż chce się je zjeść z fotki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie się prezentuje i wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasto zdecydowanie warte zachodu

    OdpowiedzUsuń
  4. Na Litwie jadłam podobne ciasto, tylko krem był inny:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wygląda wspaniale. Zjadłabym z chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mnie zawsze odstrasza to pieczenie blatów, ale w efekcie końcowym wszystko wynagrodzone.

    OdpowiedzUsuń
  7. Co za warstwy! Urzekające :) Na pewno by nam posmakował :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda przepysznie:) Mniamm:)

    OdpowiedzUsuń
  9. No nie wiem czy na moją cierpliwość aż tyle warstw :p

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo lubię ciasta takie jak to- są pyszne i potrafią zaskoczyć, a swoim smakiem wynagradzają włożona prace :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zawsze zastanawia mnie kto nazywa tak te ciasta :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne ciasto, akurat na Swieta :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mam pytanie czy mąkę i sodę dodajemy do gorącej masy jajecznej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, mąkę z sodą od razu dodajemy :) pozdrawiam!

      Usuń
  14. Wita serdecznie:) Niestety chwilowo jestem w nieswoim donku, nie mam wieeelu sprzetów i składników w kuchni. Dlatego mam dwa szybkie pytania: Jaką formę Pani użyła? i jak mogę zastą pić sodę oczyszczoną, proszkiem do pieczenia? pozdrawiam serdecznie! Eva

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      wymiary formy podane są w przepisie, a sodę możemy zamienić na proszek, z tym że proszku dajemy dwa razy tyle :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  15. Czy placki trzeba nasączyć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja blatów nie nasączałam, one zmiękną pod wpływem masy tylko ciasto najlepiej odstawić na całą noc :) Pozdrawiam!

      Usuń
  16. To świetny przepis,ciasto niby bez tłuszczu jak biszkopt, a jednak inaczej się robi. Widać, że jest
    puszyste. Ale dlaczego taka nazwa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może przez to, że na Ukrainie to ciasto jest bardzo znane. Tylko ma nazwę SPARTAK

      Usuń
  17. Robię to ciasto już od dawna. Tylko moja masa jest z kaszy manny. Ciasto stare jak świat a ciągle robi wrażenie. ��☺

    OdpowiedzUsuń
  18. Hej czy musze mieć mikser żeby ubić to ciastko na parze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz ubić trzepaczką :)

      Usuń
    2. Czym możnz zastąpić mleko w proszku? :)




      Usuń
    3. możesz zrobić polewę z białej czekolady lub inną :)

      Usuń
  19. Cudne ciasto ślinka cieknie. Napisz mi proszę czy można je zamrozić bo przed świętami mało czasu :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Czy blaty można zrobić wcześniej i jakoś je przechowywać?

    OdpowiedzUsuń
  21. Witam.Ciasto piękne-chcialabym upiec. Mam jednak pytanie-czy wymiary foremki na dole czy na górze? Moja u podstawy ma 21x26. Czy mozm być? Będę wdzięczna za odpowiedź. Ela.

    OdpowiedzUsuń
  22. do ciasta UKRAINKA krem: zamiast mąk dała bym moją wersję 6 łyżek kaszki manny błyskawicznej reszta składników taka sama. Mleko ze składnikami i kaszką gotuje się około 10 minut.Mniej pracy a efekt i smak taki sam- spróbujcie

    OdpowiedzUsuń
  23. To ciasto ,to miodownik

    OdpowiedzUsuń
  24. Niestety, przy pełnym zachowań proporcji i wskazówek ciasto wyszło... za małe i mega gniotowate. Nie da się z nim kompletnie nic zrobić - tylko zmarnowałam składniki. Poszukam gdzie indziej przepisu, bo mimo że ciasto prezentuje się wyśmienicie, to powyższy przepis nadaje się do kosza.

    OdpowiedzUsuń