sobota, 19 grudnia 2015

Kulebiak



Kulebiak to drożdżowy specjał kuchni rosyjskiej, w niektórych rejonach stanowi jedno z dań wigilijnych. Może być samodzielną przekąską lub podawany do czystego barszczu czy sosu grzybowego

Ilość: 2 sztuki

Wymiary formy: 25x40 cm lub 2 keksówki 

Składniki:

ciasto:
  • około 500g mąki pszennej
  • 1 szklanka lekko ciepłego mleka
  • 50g drożdży
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
farsz:
  • 1/2 kg kapusty kiszonej z marchewką i kminkiem (lub bez dodatków)
  • 300g pieczarek
  • 50g grzybów suszonych
  • 2 cebule
  • olej
  • sól i pieprz
dodatkowo:
  • 1 białko lub żółtko



Przygotowanie:

Suszone grzyby moczymy w zimnej, przegotowanej wodzie na noc. Następnego dnia gotujemy kapustę i grzyby z wodą, w której się moczyły, do miękkości. W międzyczasie podsmażamy drobno pokrojone pieczarki i cebulę. Następnie ugotowaną kapustę i grzyby odsączamy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do pieczarek (kapustę odciskamy z wody najlepiej ręką). Wszystko razem smażymy, doprawiamy solą i pieprzem (do farszu można dodać 1 łyżkę bułki tartej). Składniki farszu mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Potem przygotowujemy zaczyn. Do letniego mleka dodajemy drożdże, cukier i 3 łyżki mąki. Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 15 min. Po tym czasie w dużej misce ubijamy jajka z solą, dodajemy do nich rozpuszczone masło i olej. Następnie wlewamy zaczyn i stopniowo wsypujemy mąkę. Wyrabiamy ciasto tak, aby odchodziło od ręki i było gładkie (w razie potrzeby dosypujemy mąki), ponownie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz. (musi podwoić swoją objętość). 


Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, każdą należy rozwałkować na prostokąty i nałożyć na nie wcześniej zrobiony farsz. Następnie zwijamy rolady, smarujemy je roztrzepanym białkiem. Potem obwijamy rolady papierem do pieczenia w formie tuby (nie zakrywamy boków i pozostawiamy lekki luz). Tak przygotowane kulebiaki układamy jeden obok drugiego w dużej blaszce lub w 2 keksówkach i wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 35 minut w temp. 180 st. 


Kulebiaki na święta można przygotować wcześniej, gdyż bez problemu można je zamrażać i po wyjęciu nie stracą nic z walorów smakowych. Najlepiej smakują podawne na ciepło do czystego barszczu. Są alternatywą dla krokietów, pasztecików.

Smacznego!



11 komentarzy:

  1. Hmmm kiedyś jadłam coś takiego, ale nie w formie ślimaczka, a takiej zapiekanej koperty. Niemniej wygląda niesamowicie smakowicie. <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się udały, aż zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja teściowa robi identycznego. Jest przepyszny!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie zwinięty, widać warstwy i cały przepyszny farsz, upieczony perfekcyjnie:)
    Nic tylko rozkoszować się smakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super ci wyszły, pyszności. Na świąteczny stół najlepsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Słyszałam o kulebiaku, ale nigdy nie robiłam :). Ciekawe jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja kulebiak bardzo lubię. Pięknie Ci wyszedł. Idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały specjał! :) Pozdrawiam i wesołych świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak pięknie zawinięty! Też takiego chcemy :D

    OdpowiedzUsuń
  10. kiedyś słyszałam tą nazwę 'kulebiak' ale nigdy nie miałam okazji spróbować,domyślam się,że smaczny

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...