wtorek, 15 grudnia 2015

Makrela w marynacie



Bardzo smaczna, krucha rybka w zalewie octowej. Idealna na święta i różne imprezy. Alternatywa dla śledzi

Ilość: słoik 1l

Składniki: 

  • 3 sztuki świeżej makreli (około 1 kg)
  • 2 średnie cebule
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki octu (10%)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu czarnego
  • bułka tarta
  • mąka
  • olej do smażenia



Przygotowanie:

Ryby patroszymy, dokładnie oczyszczamy, myjemy i kroimy na kawałki. Następnie obtaczamy w bułce tartej, mące i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. 


W międzyczasie przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier, sól i przyprawy. Wszystko zagotowujemy. Potem do wrzątku dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i ponownie zagotowujemy. W słoiku warstwami układamy cebulę, ryby i zalewamy przygotowaną marynatą. Zakręcamy słoik i po wystudzeniu odstawiamy do lodówki na kilka dni.

Smacznego!




8 komentarzy:

  1. Takiej rybki to ja jeszcze nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie pyszne rybki będę jadł u mojej kochanej Teściowej na Święta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis, mojemu mężowi by smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest pyszna jak postoi w zalewie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię śledzie, ale taką rybką nie można pogardzić, ładna, przejrzysta strona - pogratulować bloga

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ pyszności. Takie rybki to ja mogę jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  7. świetny pomysł na makrele, mój sposób na makrelę - zalewa 2 szklanki wody 1 szklanka octu pozostałe przyprawy jak w Twoim przepisie.Do ostudzonej zalewy wkładam makrele surowe, po 72 godzinach zdejmuję z nich błonę/skórę i układam w słoiku warstwami makrela cebulka polewam delikatnie oliwą z oliwek, odstawiam do lodówki. Smakują jak śledzie marynowane.Pyszności

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna alternatywa dla makreli, pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...