Rolada z perliczki

Rolada z perliczki nadziana mięsnym farszem, owinięta rumianym boczkiem idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe lub przekąska

Składniki:
  • cała perliczka z podrobami
  • około 700 g mięsa mielonego
  • około 700 g surowego boczku płat
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • pieprz ziołowy
  • papryka słodka
  • pieprz i sól



Przygotowanie:

Dobrze wymytą perliczkę luzujemy, czyli pozbywamy się kości. Najlepiej to zrobić za pomocą ostrego noża. Powinien nam wyjść płat skóry z mięsem w kształcie zbliżonym do prostokąta. Perliczkę lekko rozbijamy. 




Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Podroby drobno siekamy. Mięso mielone mieszamy podrobami, pieprzem ziołowym i słodką papryką, podsmażoną na maśle cebulą i czosnkiem oraz bułką tartą. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.



Farsz mięsny rozkładamy na perliczce. Boczek kroimy na cienkie plastry i lekko rozbijamy. Perliczkę zawijamy w roladę (staramy się mocno ściskać) oraz okręcamy plastrami boczku. Aby boczek się nie rozwijał spinamy go wykałaczkami. Roladę układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy folią aluminiową.



Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy około 40 minut. Następnie zmniejszamy temp. do 160 st. i pieczemy jeszcze około 1 godzinę. Na ostatnie około 30 minut pieczenia perliczkę odkrywamy, żeby się zarumieniła. Podczas pieczenia roladę można podlewać utworzonym sosem. Po wyjęciu, przed krojeniem roladę zostawiamy na około 10 - 15 minut, by mięso trochę przestygło. Perliczkę kroimy w plastry. Rolada z perliczki idealnie nadaje się na ciepło, podawana na obiad, jak również na zimno, podawana jako przekąska.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 komentarzy:

  1. Pięknie Ci wyszła ta rolada,Gabrysiu.Trochę pracy trzeba włożyć w przygotowanie całości.Mięso perliczki jest delikatne.Ja jeszcze nie jadłam tak podanej perliczki:) Zachowam przepis.Dzięki :))*

    OdpowiedzUsuń
  2. Gabrysiu piękna sztuka mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie miałam okazji jeść perliczki, ale wygląda super ;)
    takie rolady w domu to najbardziej kocha mój tata ;)

    OdpowiedzUsuń