sobota, 12 grudnia 2015

Sałatka z pieczonych buraków



Zdrowa i smaczna propozycja na sałatkę z pieczonych buraków z dodatkiem rukoli, sera i prażonych ziaren słonecznika idealnie sprawdzi się na kolację lub jako przekąska w ciągu dnia

Składniki:

  • rukola
  • 5 średnich buraków
  • 270 g sera feta
  • garść ziaren słonecznika
sos:
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu (u mnie lipowy)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 - 4 łyżki oliwy
  • sól i pieprz



Przygotowanie:

Buraki wybieramy równej wielkości. Dobrze myjemy, osuszamy i owijamy w folię aluminiową (każdy osobno) oraz układamy na blaszce do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 200 st. i pieczemy około 45 - 60 min. Czas pieczenia buraków uzależniony jest od ich wielkości. Miękkość buraków sprawdzamy wbijając nóż w środek, powinien wchodzić bez oporu. Upieczone buraki wyjmujemy z foli i odstawiamy do wystygnięcia. Obieramy i kroimy w kostkę. W międzyczasie rukolę płuczemy, a słonecznik prażymy na patelni. W miseczce mieszamy musztardę, miód, sok z cytryny, oliwę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Solimy i pieprzymy do smaku.

  

W misce układamy rukolę, następnie pokrojone buraki, kruszymy ser, posypujemy ziarnami słonecznika oraz polewamy sosem. Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem, aby rukola nie straciła swojej jędrności.

Smacznego!



16 komentarzy:

  1. Robimy podobne sałatki i są bardzo smaczne :) Pieczone buraki są idealne w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieczone buraki są pyszne same w sobie, a dopiero taka sałatka...

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieczone buraczki mmm uwielbiam. <3

    OdpowiedzUsuń
  4. zjadłabym,chociaż rukola pewnie zostałaby,nie przepadam za nią

    OdpowiedzUsuń
  5. nie jadłam jeszcze pieczonych buraków! Mmmm.. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam pieczone buraki :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Zamiast foty polecam ser kozi i orzechy wloskie

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...