piątek, 22 stycznia 2016

Babka z wiśniami



Szybka, prosta i wilgotna babka z dodatkiem wiśni i cytryny. Idealna do popołudniowej kawki lub herbatki

Średnica formy do babki: 21 cm

Składniki:

  • około 30 dag drylowanych wiśni np. z nalewki lub kompotu
  • 20 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • 4 duże jajka
  • 30 dag mąki pszennej + 1 łyżka do obtoczenia wisienek
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cytryna
dodatkowo:
  • 1 czekolada deserowa
  • 6 łyżek mleka
  • wiórki kokosowe
  • tłuszcz i bułka tarta do przygotowania formy




Przygotowanie:

Wiśnie odsączamy na sitku. Następnie przygotowujemy ciasto. Masło ucieramy z cukrami i solą na gładką masę. Kolejno, nie przerywając ucierania, wbijamy do masy jajka. Potem łączymy mąki z proszkiem i dodajemy porcjami do ciasta. Na koniec dodajemy także startą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok. Wszystkie składniki ucieramy jeszcze chwilę, aż powstanie jednolite ciasto. Następnie odsączone wisienki obtaczamy w mące, wrzucamy do masy i ostrożnie mieszamy, aby nie uszkodzić owoców. Powstałe ciasto wkładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Na wierzch ciasta można powciskać wiśnie. 


Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 st. Babkę pieczemy ok. 60 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto z wiśniami wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia i ostrożnie zdejmujemy formę. Wystudzoną babkę smarujemy polewą czekoladową (czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z mlekiem) i posypujemy wiórkami kokosowymi.


Smacznego!




7 komentarzy:

  1. Ah niedługo zacznie się sezon na babki :D Wiśnie wewnątrz to bardzo dobry pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Babkę już lubimy:) ucierana i jeszcze z wisienkami:) super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała, kwaskowate wiśnie i czekolada, bosko:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...