środa, 6 stycznia 2016

Biały lion



Inspirowane batonem idealne, nie za słodkie ciasto biszkoptowe przełożone kajmakiem z ryżem preparowanym i masą budyniową

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

ciasto:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 g białej czekolady
krem:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
dodatkowo:
  • 400 g masy kajmakowej
  • 2 1/2 szklanki ryżu preparowanego
  • 80 g orzeszków ziemnych solonych




Przygotowanie:

Białą czekoladę ścieramy na drobnych oczkach. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Kiedy cukier się rozpuści, a masa będzie sztywna i błyszcząca, cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wsypujemy czekoladę i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 st. oraz pieczemy około 35 min. i studzimy.


Jedną szklankę mleka gotujemy, a w reszcie miksujemy żółtka, mąki i cukier. Na wrzące mleko wlewamy przygotowaną masę i gotujemy, aż powstanie budyń, a następnie odstawiamy pod przykryciem do wystygnięcia. Masło w temperaturze pokojowej miksujemy na puch oraz stopniowo dodajemy ostudzony budyń. Pod koniec ucierania wlewamy sok z cytryny. Masę kajmakową mieszamy z ryżem preparowanym. Wystudzony biszkopt przekrawamy na pół.


Na spód biszkoptu wykładamy i rozsmarowujemy ryż z kajmakiem, następnie krem budyniowy (zostawiamy 3 - 4 łyżki masy na górę ciasta). Przykrywamy drugim blatem biszkoptu i rozsmarowujemy pozostały krem i posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi. 


Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego!




35 komentarzy:

  1. Gabrysiu wygląda wspaniale :-) zjadłabym kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tutaj się tworzą po prostu same pyszne ciasta, aż patrzeć się nie da ;) :D

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda wspaniale:))

    OdpowiedzUsuń
  4. jak dla mnie lion (baton) jest bardzo słodki ale na kawałeczek ciasta to bym się skusiła

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasto jest dużo mniej słodsze niż baton :)

      Usuń
  5. Wspaniały widok:) Musi być pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto wspaniałe. I wygląda tak apetycznie :)
    Ależ bym zjadła to cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękna prezentacja, a o smaku już marzę :) Cudeńko!

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam , czy ktoś piekł to ciasto? Zamierzam upiec na urodziny wnuczki torcik z tego i nie wiem czy warto? czy będzie smaczny torcik.

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm wygląda smakowicie, na pewno do wypróbowania :) ja bym górę polala jeszcze roztopioną białą czekoladą ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. O rany! To ciasto wygląda fantastycznie :D Zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto pieczemy bez proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  12. właśnie się zajadamy ciastem, super przepis, ciasto wygląda jak ze zdjęcia, więcej takich

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto smaczne, ale prawdę mówiąc ze smakiem białego liona to za dużo wspólnego nie ma . Myślałam,że będzie bardziej wow!Najbardziej smakują mi te orzeszki na wierzchu ��

    OdpowiedzUsuń
  14. U mnie właśnie degustacja mniam mniam :) orzeszki fajnie kontrastują smakowo z resztą słodkości polecam !!! bardzo smaczne ciasto !!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Rewelacja... no i ten ryż preparowany :) Piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Toż to ciasto idealne! Takie lubimy najbardziej bez patrzenia na skład, kalorie o co tam jeszcze jest :P

    OdpowiedzUsuń
  17. Twoje ciacho wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  18. świetne ciasto, a jak apetycznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Do ciasta można dać proszek do pieczenia??czy lepiej nie bo coś się nie uda jak będzie proszek??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja biszkopt piekłam bez proszku do pieczenia, nie wiem jak ciasto się zachowa gdy proszek dodasz :) pozdrawiam!

      Usuń
  20. Zapowiadał się super, zaufałam, zaryzykowałam bez proszku...jednak wyszło bez na dziej nie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi, że ciasto nie wyszło. Myślę, że musiałaś/eś coś źle zrobić, ponieważ biszkopt chociaż bez proszku wychodzi. Dużo osób robiło już to ciasto i nikt nie narzekał na brak proszku ;-)

      Usuń
  21. Wygladalo pysznie ale coz rewelacji nie zrobilo.

    OdpowiedzUsuń
  22. Jutro będę robić to ciasto. Na Dzień Babci i Dziadka, ale nasączę biszkopt alkoholem, myślę ,że będzie super. Do masy dodam pokrojone batony lion, trochę ulepszę ciasto. W piątek napisze komentarz czy smakowało ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Zrobiłam to ciasto, trochę ulepszyłam do masy budyniowej dodałam pokrojone batony lion. Między masy dałam nasączone alkoholem herbatniki. Na wierzch dałam orzechy włoskie , pokrojone. Biszkopt nasączyłam alkoholem. Smaczne , nawet bardzo , goście chwalili

    OdpowiedzUsuń
  24. Czy zamiast masy budyniowej moge uzyc ubito smietane?

    OdpowiedzUsuń
  25. Wygląda wspaniale!!! Muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  26. Zrobiłam ciasto dokładnie jak w przepisie na imprezę po chrzcie synka. Wyszło znakomite, nie za słodkie, nie za mdłe. Dla mnie bomba! Chociaż za ciastami nie przepadam. Wyszło jak z cukierni! Pozdrawiam i życzę dalszych kulinarnych sukcesów :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Miksujac dodawać do biszkoptu mąkę czy lepiej wymieszać delikatnie łyżką bo boje się ze ten biszkopt nie będzie pulchny jak będę miksowac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja dodawałam stopniowo miksując, możesz spróbować zrobić wegług własnego pomysłu :) Pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...