środa, 20 stycznia 2016

Faworki pieczone w piekarniku



Kruche, chrupiące ciasteczka pieczone w piekarniku. Są tak samo smaczne jak te smażone na głębokim oleju, a mniej kaloryczne

Ilość: około 56 sztuk

Składniki:

  • 50 g masła
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • szczypta soli



Przygotowanie:

Nożem siekamy mąkę z masłem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto (można je wybijać wałkiem, aż pojawią się pęcherze powietrza). Potem ciasto przykrywamy i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Następnie ciasto dzielimy na 2 części i cienko rozwałkowujemy (bez posypywania mąką). 


Wycinamy paski 3x11 cm, każdy pośrodku nacinamy i przekładamy jeden koniec paska przez przecięcie. Potem układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st. około 10 minut. 


Upieczone posypujemy cukrem pudrem. Jest to przepis dla tych, którzy liczą kalorie. Dla pozostałych, uformowane chruściki wrzucamy do gorącego tłuszczu (np. oleju, smalcu) i smażymy na złoty kolor.

Smacznego!



10 komentarzy:

  1. a właśnie się zastanawiałam, cz y można upiec zamiast smażyć :) na bank je zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślałam nad nimi i muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. O nie robiłam jeszcze takich,muszę wypróbować ;)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. O i znów faworki z piekarnika, a dziewczyny działają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłyśmy takich faworków :( Nasza babcia robi tylko takie z ciasta drożdżowego :/

    OdpowiedzUsuń
  6. Mozna zamiast spirytusu dodac octu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można dodać 1 łyżeczkę octu (nie może być go za dużo, bo ciasto wyjdzie kwaśne), ale też można pominąć ten składnik

      Usuń
  7. Uwielbiam! Też robię z piekarnika i teraz taka ochota mnie naszła, że nie będę mogła się skupić. ;-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...