Karnawałowe kokardki

Faworki w kształcie kokardek to świetna i smaczna propozycja na karnawał

Składniki:
  • koło 2 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 1 1/2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki serka waniliowego
  • 2 łyżki spirytusu
  • 50 g masła
dodatkowo:
  • cukier puder
  • około 1 l oleju



Przygotowanie:

Na stolnicę wsypujemy mąkę, robimy dołek i dodajemy serek waniliowy, żółtka, masło, cukier puder i spirytus. Zagniatamy ciasto, starając się wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza. Najlepiej ciasto zagniatać około 8 min, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 1 godz. 



Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki oraz cienko wałkujemy. Szklanką wykrawamy z ciasta kółka. Z kółek formujemy kokardkę ściskając do środka naprzeciwległe brzegi. Środki kokardek należy mocno ściskać, aby w trakcie pieczenia się nie rozwijały. 



Tak przygotowane kokardki smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

14 komentarzy:

  1. Świetny pomysł kochana :-) częstuje się :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faworki bardzo lubię. Ale fajny kształt :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W takiej muszce nie powstydziłabym się wystąpić ,a potem zjeść.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fany kształt i bardzopomysłowo

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie piękne kokardki. Aż szkoda jeść.

    OdpowiedzUsuń
  6. Prosty ale i genialny pomysł :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Takich ślicznotek jeszcze nie widziałam, bardzo pomysłowe:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo piękne, pomysłowe i brak słów :) Zabieram kilka do kawki :)

    OdpowiedzUsuń