środa, 13 stycznia 2016

Kibiny



Kibiny to karaimskie pierogi z kruchego lub drożdżowego ciasta z farszem mięsnym. Pochodzą z Litwy i są bardzo smaczne

Ilość: 17 sztuk

Składniki:

kruche ciasto: 
  • 200 g masła
  • około 400 g mąki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/2 lyżeczki soli
farsz: 
  • około 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego, baraniny
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól
  • pieprz mielony 




Przygotowanie:

Masło z mąką siekamy nożem. Następnie dodajemy śmietanę, sól oraz 2 całe jajka + 1 białko (żółtko zostawiamy). Składniki zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto (w razie potrzeby dosypujemy mąki). Ciasto wkładamy na minimum 1 godz. do lodówki. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Do mięsa dodajemy drobno posiekaną cebule, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie łączymy i odstawiamy w chłodne miejsce. 


Następnie wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy je na 2 części. Każdą rozwałkowujemy na około 2 mm i wykrawamy krążki około 13 cm. Na każdy nakładamy mięsny farsz i zlepiamy brzegi pierogów ozdobnym splotem. Potem układamy je na wysmarowanej tłuszczem blaszce, smarujemy roztrzepanym żółtkiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 200 st. około 30 minut. 


Kibiny podajemy z czystym barszczem lub bulionem. Doskonale również smakują jako przekąska do gorącej herbaty.

Smacznego!




9 komentarzy:

  1. Znamy te pierogi:) są naprawdę pyszne i godne wypróbowania:) Twoje są idealnie zlepione i pięknie upieczone. Narobiłaś nam smaku:)
    Pozdrawiamy serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. W końcu jesteś Gabrysiu, dzięki za inspiracje :) Jak zwykle piękne zdjęcie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie powiedziałabym nie, tym kibinom :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie słyszałam wcześniej o tych pierogach, fajnie że zrobiłaś o nich post. Na pewno są przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Trochę dziegciu do tego miodu.Pierogi karaimskie tzw.kibiny nijak mają się do Litwy - Karimowie to lud żydowski mający swoje korzenie w Azji mniejszej.Na Litwie a także w Polsce znależli się na skutek przymusowych przesiedleń z Krymu. Tak więc te pyszności to Karaimskie (żydowskie) danie.Niektórzy serwują je jako typowe Lwowskie danie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś mi tu nie pasuje - Sorry -Autentyczny przepis na kibiny można znależć na błogu Krystyny Jandy - aktorki. Zapewniam to jest 100% orginalny tradycyjny karaimski przepis.Nie umiejszając nic autorce powyższego bo pewnie jest równie pyszny.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...