wtorek, 26 stycznia 2016

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym



Proste, a bardzo smaczne danie kuchni śląskiej. Podaje się je zamiast ziemniaków najczęściej do sosów i mięs. Smakuje również jako danie samodzielne z przesmażoną cebulką lub boczkiem

Ilość: około 40 sztuk

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • około 250 g mąki ziemniaczanej
  • sól
sos:
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1 łyżeczka masła klarowanego



Przygotowanie:
 
Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę i pokrojone w plastry pieczarki. Gdy wygotuje się płyn wlewamy śmietanę wymieszana z 2 łyżkami wody. Wszystko doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane lekko studzimy i jeszcze ciepłe przepuszczamy przez maszynkę lub praskę. Następnie odstawiamy je do całkowitego wystudzenia. W misce dzielimy je na 4 części. 1/4 ziemniaków odkładamy, a w puste miejsce wsypujemy mąkę. Potem dodajemy odłożone ziemniaki i wszystko ugniatamy, aż powstanie jednolita masa (są tacy co dodają jeszcze jajko, ja zgodnie z tradycyjnym przepisem nie). Z ciasta formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i w każdej palcem robimy wgłębienie. Kluski wrzucamy partiami do osolonej, gotujacej się wody. Od wypłynięcia gotujemy jeszcze ok. 2 minut. 


Wyjmujemy je łyżką cedzakową i podajemy z wcześniej przygotowanym sosem pieczarkowym. Smakują również z przysmażoną cebulką czy boczkiem.

Smacznego!



14 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają, ja uwielbiam kluski śląskie :) Do wszystkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie. Jedno z moich ulubionych dań. Kluchy z sosem. Kluseczki równiutkie, a całe danie bardzo apetyczne :))

    OdpowiedzUsuń
  3. na pewno apetyczne ale kluski śląskie bez jajka sa nie smaczne:( robiłam wyszły ale są takie szklane, no wiadomo jak bez jajka. choć jedno ale trzeba dać

    OdpowiedzUsuń
  4. z sosem pieczarkowym najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne, równiuteńkie i lśniące a do tego pieczarkowy sos - poezja:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne kluski, które uwielbiam, ale niestety rzadko jem. Ten przepis przybliży mnie do ich zrobienia na 100%

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszny obiad na niedzielę ;) kluseczki jak malowane :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie równe i piękne kluseczki :D Urozmaicają obiadek :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealnie wyszły, zjadłabym z chęcią:)

    OdpowiedzUsuń
  10. witam jaka smietane dodajemy do sosu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do sosu możesz dodać 12% lub 18%, jak wolisz, pozdrawiam!

      Usuń
  11. Sosik z kluskami śląskimi to świetna sprawa, dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  12. Pieczarki są świetnym sposobem na dodatek do klusek, przecież one się komponują z niemalże wszystkim.

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny wpis, kluski wyglądają wyjątkowo apetycznie! Właśnie takie smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...