poniedziałek, 4 stycznia 2016

Królik w warzywach



Zdrowe, soczyste i delikatne mięso przygotowane w dużej ilości warzyw i przypraw. Super danie na świąteczny obiad lub przyjęcia

Składniki:

  • 1 królik (około 1,5 kg)
  • 4 całe marchewki średniej wielkości
  • 2 całe pietruszki średniej wielkości
  • 1/2 selera
  • 2 duże cebule (1 pokrojona w krążki, 1 cała)
  • 4 duże ząbki czosnku (2 pokrojone, 2 całe)
  • 1 duży pomidor bardzo drobno posiekany
  • masło klarowane lub smalec
  • papryka słodka
  • majeranek
  • rozmaryn (suszony i gałązki świeżego)
  • pieprz mielony
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • przyprawa Adżika lub innna mieszanka przypraw pikantnych
  • sól



Przygotowanie:

Królika dzielimy na porcje, nacieramy przyprawami i odkładamy do lodówki na noc.


Następnego dnia blaszkę lub brytfankę smarujemy masłem lub smalcem i przekładamy do niej królika. Obkładamy go warzywami i podlewamy 1/2 szklanki wody lub bulionem (w razie potrzeby dolewamy więcej). Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i dusimy pod przykryciem do miękkości (ok.80 min.). Co kilka minut mięso polewamy powstałym sosem. Pod koniec pieczenia na (ok. 10-15 min.) danie odkrywamy, aby mięso się delikatnie zarumieniło. 


Przygotowanego królika najlepiej podawać z ziemniakami, różnymi surówkami lub buraczkami. Powstały sos można zagęścić śmietaną.

Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Przyznam się Gabrysiu że nigdy nie robiłam ani nie jadłam królika :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja robiłam pierwszy raz i wyszedł super, bardzo smaczne i ciekawe mięso, polecam :)

      Usuń
  2. Smakowity miałaś obiad, mięso królika jest takie delikatne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam mięso z królika, jest pyszne ale za często jego nie jem niestety.
    Super to podanie w warzywach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie przyrządzony królik. Uwielbiamy w każdej wariacji

    OdpowiedzUsuń
  5. to dopiero był królewski obiad. królik wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...