Maurycy

Znakomite połączenie miodowych blatów, biszkoptu makowego oraz masy grysikowej, czyli pyszne i proste w przygotowaniu ciasto, idealne do niedzielnej kawy czy herbaty

Wymiary blachy: 24x28 cm

Składniki:

blaty miodowe:
  • 2 1/3 szklanki mąki
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu (u mnie lipowy)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka sody
biszkopt makowy:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki suchego maku
masa grysikowa:
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 g masła
dodatkowo:
  • cukier puder



Przygotowanie:

Mąkę siekamy z masłem, wbijamy jajka, dodajemy miód cukier i sodę oraz zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie równe porcje. Każdą część rozwałkowujemy na wielkość formy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy oddzielnie dwa blaty w temp. 180 st. przez około 15 min. Upieczone miodowe blaty studzimy.



Następnie przygotowujemy biszkopt makowy. Białka ubijamy na sztywną pianę z solą. Cały czas miksując wsypujemy porcjami cukier, powoli wlewamy ocet oraz stopniowo wsypujemy wymieszaną mąkę pszenną z ziemniaczaną. Na koniec wsypujemy mak i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 25 min. Upieczony biszkopt makowy studzimy. 



W rondelku gotujemy mleko z cukrem waniliowym. Na wrzące mleko wsypujemy kaszę manną, mieszamy i gotujemy około 2 min. oraz pozostawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, a następnie cały czas miksując stopniowo dodajemy grysik. Na pierwszy blat miodowy wykładamy połowę masy grysikowej, rozsmarowujemy i przykrywamy biszkoptem makowym. Następnie wykładamy drugą część masy, rozsmarowujemy i przykrywamy drugim blatem miodowym. Ciasto posypujemy cukrem pudrem. 


Ciasto najlepiej wstawić w chłodne miejsce na całą noc, aż blaty miodowe trochę zmiękną.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

23 komentarze:

  1. Niby proste składniki a efekt wspaniały, bardzo podoba mi się to ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ciasto. Porywam kawałeczek, musi być obłędne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda mega, a pewnie jeszcze lepiej smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajnie wygląda i na pewno jest bardzo smaczne. A jakiej wielkości ma być forma ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki :) wymiary blaszki podane są na górze wpisu, pozdrawiam!

      Usuń
  5. mniam! kradnę kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wypieszczony ten Twój Maurycy do perfekcji:) Pięknie wygląda każdy kawałek...mniamuśne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie słyszałam o takim cieście. Jest cudowne. I jak ładnie ma na imię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajna ta wersja z makiem w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie fajne do kawy i po kawie i po deserze. Trzeba przyznać, pożarłbym...

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy może być margaryna do ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy do tego z makiem nie dodaje się proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  12. Placki miodowe dość twarde mam nadzieję że zmiekną ��

    OdpowiedzUsuń
  13. Cukier puder? Nie wiem czy na zimne placki można posypać i będzie się trzymać?

    OdpowiedzUsuń
  14. Właśnie zrobiłam to ciasto, choć jest jeszcze w lodówce i nie kosztowałam. Coś chyba nie tak z proporcjami na krem. Tylko 1,5 szklani mleka na 8 łyżek kaszy manny??? Grysik był tak zbity i twardy, za nic nie przypominał kremu po połączeniu z utartym masłem i cukrem. Myślałam ze mikser mi się spali. Trochę uratowałam dodając zimnego mleka. W ogóle to mało tego kremu, aby 2x przełożyć ciasto. Radzę od razu dać więcej mleka na taką ilość kaszy. A placki miodowe czymś nasączyć, np. jakimś alkoholem (ja tak zrobiłam). Lub Sokiem z pomarańczy jak ktoś nie lubi alkoholowych ciast.

    OdpowiedzUsuń