czwartek, 7 stycznia 2016

Śledzik pod kołderką



Prosta, warstwowa sałatka śledziowa z warzywami. Fantastyczna na karnawałowe przyjęcia, święta i na co dzień

Składniki:

  • 1 słoiczek (ok.400g) płatów śledziowych marynowanych w occie lub oleju
  • 2 cebule białe lub czerwone
  • 2 ugotowane w mundurkach ziemniaki
  • 2 ugotowane marchewki
  • 1 puszka groszku konserwowego (400g)
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz mielony



Przygotowanie:

Sałatkę układamy warstwami: Śledzie kroimy w paski lub kostkę i układamy na dnie salaterki. Na nie wykładamy pokrojoną w kostkę cebulę (można ją wymieszać z cebulą z zalewy octowej). Następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach obrane i wystudzone ziemniaki. Podobnie postępujemy z marchewką, którą przykrywamy warstwę ziemniaków. Potem kładziemy groszek - jeżeli jest potrzeba, poszczególne warstwy można także posolić. 


W międzyczasie przygotowujemy sos. Majonez mieszamy z śmietaną, solą i pieprzem. Sos wylewamy na sałatkę i odstawiamy ją co najmniej na 1 godz. do lodówki.

Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Śledziki lubimy w różnych odsłonach a z tak pięknej pierzynki na pewno smakują wyjątkowo:)

    OdpowiedzUsuń
  2. może i nie przepadam za rybami,ale taką sałatkę bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze podobały nam się takie warstwy we wszelkich sałatkach :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...