Drożdżowe wianuszki

Puszyste bułeczki zawinięte w wianuszek i obsypane czarnuszką, idealnie sprawdzą się na śniadanie lub kolację

Ilość: 16 sztuk

Składniki:

  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 200 ml mleka
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • czarnuszka
  • 1 jajko
  • olej do zwilżenia dłoni 



Przygotowanie:

W misce w letnim mleku rozpuszczamy rozkruszone drożdże i cukier. Wsypujemy łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy zaczyn przykryty ściereczką na około 20 - 30 min. W międzyczasie masło rozpuszczamy z miodem i odstawiamy do ostygnięcia.



Do wyrośniętego zaczynu wsypujemy mąkę, sól i wlewamy masło z miodem, mieszamy i zagniatamy, aż uzyskamy gładkie ciasto. Wyrobione ciasto oprószamy mąką i odstawiamy w misce przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około 1 godz.



Po tym czasie dłonie zwilżamy olejem (unikniemy podsypywania ciasta mąką), zagniatamy ciasto i dzielimy je 16 porcji. Każdą część ciasta formujemy w cienki wałeczek o długości około 25 - 30 cm. 

 


Wałeczek związujemy tak, aby na środku powstał nam supełek, a końce zaplatamy tworząc wianuszek. Jeden koniec przekładamy przez górę do środeczka, a drugi zawijamy od spodu do góry.



Uformowane wianuszki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do napuszenia. Następnie smarujemy bułeczki roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką.



Wianuszki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 20 - 25 min. do ładnego zarumienienia. Ja zrobiłam 16 malutkich bułeczek, jeżeli chcecie, aby te bułki były większe podzielcie ciasto na 8 - 10 porcji.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

10 komentarzy: