czwartek, 18 lutego 2016

Karp w piwie



Bardzo łatwy w przygotowaniu karp duszony w piwie i pachnący goździkami. Idealnie sprawdzi się nie tylko w święta, ale również na obiad czy kolację

Składniki:

  • 1,5 kg karpia
  • 3 duże cebule
  • 1 butelka piwa
  • 5 goździków (rozdrobnionych w moździerzu)
  • sól
  • pieprz
  • ocet
  • 1 łyżka smalcu



Przygotowanie:

Wypatroszonego, umytego karpia kroimy w dzwonka. Następnie nacieramy solą, pieprzem, goździkami i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. W między czasie obieramy i kroimy cebulę w talarki. Potem podsmażamy w brytfance na złoty kolor. Następnie dodajemy do cebuli piwo i całość zagotowujemy.


Do gotującego się płynu wrzucamy skropionego octem karpia. Doprawiamy solą, pieprzem, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu, aż piwo częściowo wyparuje i będzie miało brązowy kolor. Dzwonki karpia podajemy polane piwem z cebulką.

Smacznego!



7 komentarzy:

  1. Ale fajny przepis. Z cebulką uwielbiam. Ale bym zjadła taką rybkę. Prosto i smacznie, a zarazem oryginalnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ smakowicie wygląda! Bajeczny karp :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo, bardzo ciekawa propozycja! Wrócę tu po ten przepis jak tylko zacznie się sezon wędkarski i mąż przyniesie jakieś "trofeum" :))) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Do tej pory robiłam karpia w miodzie i winie z migdałami, ale takiej smakowitości jeszcze nie jadłam. Wygląda apetycznie a więc, nic innego nie pozostało jak tylko go według Twojego przepisu przyrządzić i się nim delektować :) Dziękuję, za tak wyborny przepis. Serdeczności.

    OdpowiedzUsuń
  5. trzeba przyznać, że to odważne połączenie

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam karpia, chętnie jadłabym go częściej niż raz w roku. Taki w piwie to świetny pomysł, pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie jesteśmy fankami karpia oraz piwa więc połączenie raczej nie dla nas ale i tak kreatywnie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...