poniedziałek, 1 lutego 2016

Katarzynka



Puszysty biszkopt z masą budyniową, powidłami i pierniczkami typu Katarzynki. Efektownie wyglądające i proste w przygotowaniu, znakomite dla smakoszy pierniczków

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • masło + bułka tarta do przygotowania formy
masa budyniowa:
  • 200 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 szklanka mleka
dodatkowo:
  • około 250 g powideł śliwkowych
  • około 20 pierniczków katarzynki (należy wybrać miękkie pierniczki)
  • 50 g gorzkiej czekolady




Przygotowanie:

Składniki na biszkopt dzielimy na pół i pieczemy oddzielnie dwa blaty. Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz ucieramy. Gotową masę przekładamy na blachę wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na około 25 minut.


1/2 szklankę mleka gotujemy z cukrem, a w reszcie mieszamy proszek budyniowy, następnie przelewamy do gotującego się mleka i mieszamy do zgęstnięcia. Budyń zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę oraz dodajmy po łyżce budyń i ciągle ucieramy aż powstanie jednolity krem. Pierwszy biszkopt smarujemy powidłami śliwkowymi. Następnie układamy pierniczki (należy wybrać miękkie pierniczki, ja wzięłam w czekoladzie i one nie zmiękły tak jak te bez czekolady).

 

Na pierniczki wykładamy 2/3 masy budyniowej oraz przykrywamy drugim biszkoptem. Smarujemy go pozostałą masą i posypujemy pokruszoną lub startą czekoladą.


Ciasto odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego!




6 komentarzy:

  1. Oj,jestem fanką pierniczków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy pierniczki, więc takie ciacho miałoby u nas wzięcie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Gabrysiu to ciasto wygląda rewelacyjnie :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...