środa, 17 lutego 2016

Piernik z masą



Nietypowy piernik z białą masą z serka mascarpone i dodatkiem posiekanych orzechów włoskich, migdałów oraz kardamonu

Wymiary formy: 32x8 cm

Składniki:

ciasto:
  • 200 g masła
  • 60 g cukru
  • 150 g miodu (ok. 4 łyżki)
  • 4 jajka
  • 3 łyżki śmietany
  • 300 g mąki tortowej
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 30 g migdałów
  • 30 g orzechów włoskich
masa:
  • 150 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • sok z cytryny
dodatkowo:
  • orzechy włoskie
  • migdały
  • suszona żurawina
  • wiórki kokosowe 




Przygotowanie:

Masło miksujemy z cukrem, miodem i jajkami. Następnie dodajemy śmietanę oraz przesianą mąkę wymieszaną z suchymi składnikami (soda, kakao, przyprawa do piernika, kardamon) i dalej miksujemy, aż wszystko się połączy. Na koniec wsypujemy posiekane migdały i orzechy. Powstałe gęste ciasto przekładamy do natłuszczonej keksówki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 175 st. ok. 1 godz. (po 30 min. można ciasto przykryć papierem do pieczenia, aby się wierzch nie spalił). 


Wystudzony piernik przekrawamy w poprzek na połowę. Następnie przygotowujemy masę. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy do niego po łyżce serka, sok z cytryny i dalej ucieramy, aż powstanie jednolity krem (masło i serek muszą mieć tą samą temp. pokojową). Powstałą masą smarujemy przekrojony piernik oraz jego wierzch. Przed podaniem ciasto dekorujemy wiórkami kokosowymi, migdałami, orzechami, żurawiną lub innymi kandyzowanymi owocami.


Smacznego!




8 komentarzy:

  1. Uwielbiam pierniki , ten wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam różne pierniki, bo bardzo uwielbiam tego rodzaju ciasto ale, takiego jeszcze nie jadłam a więc czas na nowe piernikowe smakowitości. Dziękuje, za tak wyborny przepis, który z pewnością na najbliższą sobotę wypróbuję. Wygląda apetycznie i myślę, że też tak smakuje. Serdeczności.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zarówno smak piernika, jak i serka mascarpone, to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piernik możemy jeść o każdej porze roku :) Szczególnie taki :D

    OdpowiedzUsuń
  5. piernik wyszedł super, ale jesli chodzi o mase, to wg. mnie za duzo masła... dobrze, że miałam jeszcze jedno opakowanie serka mascarpone, bo tak niestety było czuć sam smak masła :/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...