poniedziałek, 15 lutego 2016

Rolada z kapusty



Pyszna rolada z kapusty, mięsa mielonego i marchewki, pieczona w sosie pomidorowym idealnie sprawdzi się na obiad

Składniki:

  • kapusta (około 10 liści, ilość zależy od ich wielkości)
  • około 500 g mięsa mielonego
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • pieprz czarny i sól
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • słoik przecieru pomidorowego




Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, a marchewkę ścieramy na tartce o grubych oczkach. Do miski dajemy mięso mielone, cebulę, marchew, wbijamy jajko, wsypujemy paprykę słodką, majeranek, pieprz ziołowy oraz do smaku solimy i pieprzymy. Farsz dokładnie mieszamy. 


W międzyczasie z kapusty odcinamy głąb i wkładamy ją do garnka z wodą. Gotujemy na małym ogniu. Gdy liście lekko zmiękną ściągamy je z kapusty (czynność tą powtarzamy kilkakrotnie, aż rozbierzemy całą kapustę). 6 liści kapusty układamy tak aby zachodziły na siebie (to robiłam na foli aluminiowej). Następnie rozkładamy farsz i zwijamy roladę. 


Na spodzie naczynia żaroodpornego rozkładamy 4 liście kapusty, układamy roladę, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie, pieprzymy oraz wlewamy około 1 szklankę wody. Całość przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. na około 50 min. (w razie potrzeby dolewamy wodę). Po tym czasie roladę zalewamy przecierem. Pieczemy jeszcze około 20 minut.


Smacznego!




11 komentarzy:

  1. Świetna ;) super pomysł na inne gołąbki

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na inne gołąbki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały przepis, na inny rodzaj gołąbków a raczej dużego gołąbka. Wygląda przepysznie, jutro robię obiad według Twojego przepisu, za który bardzo dziękuję. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mi to raczej gołabków nie przypominało :) :) gdyby był dodatek kaszy lub ryżu to owszem :) to bardziej mięsno-marchewkowa uczta zawinięta w kapustę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały pomysł i piękne wykonanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bajeczna rolada! Wygląda niezwykle apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. No bajeczny pomysł :))
    Bardzo fajny sposób na gołąbki. I jaki fajowy wygląd :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Niesamowity pomysł i bardzo dobre wykonanie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super przepis! Rolada fantastyczna :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...