wtorek, 9 lutego 2016

Surówka z pekińskiej kapusty



Doskonała jako dodatek do dań mięsnych i przystawka do obiadu

Składniki:

  • 1 mała kapusta pekińska
  • 1 średnia cebula
  • 1 słoiczek marynowanej papryki lub 1/2 papryki czerwonej świeżej
  • 2 średnie ogórki konserwowe lub 1/2 ogórka świeżego
  • 1 pomidor
  • przyprawa do sałatek
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • ok. 2 łyżek zalewy z papryki lub ocet winny (według upodobań)



Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy, a cebulę, paprykę, ogórki oraz pomidor kroimy w kostkę. Wszystko mieszamy i doprawiamy przyprawą do sałatek, solą pieprzem i odrobiną oliwy.


Na koniec wlewamy około 2 łyżki zalewy z papryki marynowanej lub ocet winny (ilość zgodnie z upodobaniem). Ponownie wszystkie składniki delikatnie mieszamy i odstawiamy sałatkę w chłodne miejsce na około 15 minut.

Smacznego!



8 komentarzy:

  1. Pyszna, zdrowa apetyczna.
    A co to jakieś zmiany na blogu??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zmiany? zmiany były jakiś czas temu, teraz już blog leci swoim smacznym życiem :) :)

      Usuń
  2. Uwielbiam sałatki z pekinki :-) można je zrobić na wiele sposobów :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko z pekińską jest smaczne

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam surówki z pekińskiej. :-) Super!

    OdpowiedzUsuń
  5. Smaczna sałatka,zapisuję, będę chciała taką zrobić do obiadu ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taka prosta, a na pewno dobrze smakuje.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...