niedziela, 7 lutego 2016

Torcik jabłkowy



Wilgotne i rozpływające się w ustach ciasto biszkoptowe przełożone masą jabłkową i kremem karpatkowym

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 niecała łyżeczka proszku do pieczenia
masa jabłkowa:
  • około 2 kg jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa
masa karpatkowa:
  • 1 l mleka
  • 2 cukry waniliowe
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 4 jajka
  • 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
  • podłużne biszkopty
  • gorzka i biała czekolada




Przygotowanie:

Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz ucieramy. Gotową masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na około 25 minut. Biszkopt studzimy.


Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Smażymy do prawie całkowitego odparowania soku, wsypujemy galaretkę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Jabłka odstawiamy do wystygnięcia. Następnie przygotowujemy krem karpatkowy. Do 1 szklanki mleka wsypujemy mąki i dodajemy jajka. Wszystko dokładnie rozbijamy trzepaczką, aby nie było grudek. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami i masłem. Na wrzące mleko małym strumieniem wlewamy wcześniej rozpuszczone mąki i jajka w mleku. Cały czas mieszamy, aby się nie przypaliło. Całość ponownie zagotowujemy, odstawiamy z ognia i mieszamy tak długo, aż będzie gładka masa. Pozostawiamy masę do wystygnięcia.


Na biszkopt wykładamy jabłka oraz układamy biszkopty. Całość przykrywamy kremem karpatkowym i posypujemy startą czekoladą. 


Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego!




20 komentarzy:

  1. Torcik prezentuje się pysznie ;):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy takie warstwy :D Świetnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam spory zapas musu jabłkowego, już wiem jak go wykorzystam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne ciacho :-) uwielbiamy ciasta z jabłkami :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj...muszę wypróbować. Wygląda pysznie ☺

    OdpowiedzUsuń
  6. Super wygląda i pewnie obłędnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Widziałam już na FB i zapisałam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo pysznie to wygląda! alternatywa dla tradycyjnej szarlotki

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo lubie takie ciacha, a ten wygląda świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo apetyczne ciasto. Przepis mi się spodobał. Tak dużo się w nim dzieje, a zarazem jest bardzo eleganckie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Odpowiedzi
    1. już dopisuję w przepisie :) 24 x 28 cm :) dzięki za uwagę :)

      Usuń
  12. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...