środa, 9 marca 2016

Babka z białą czekoladą



Pyszna i wilgotna babka z białą czekoladą i aromatyczną skórką z cytryny. Idealnie sprawdzi się do kawy czy herbaty oraz na Święta Wielkanocne

Składniki:

  • 1 3/4 szklanki mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 150 g białej czekolady 
  • 200 g masła 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • skórka starta z 2 cytryn 
  • 3 jajka 
  • 90 ml mleka 
  • szczypta soli 
dodatkowo:
  • masło i bułka tarta do przygotowania formy 
  • cukier puder




Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Przestygnięte masło miksujemy z cukrem i skórką startą z cytryny. Cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku i wlewamy stopniowo ostygniętą białą czekoladę oraz partiami, na przemian wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wlewamy mleko. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie ciasto delikatnie mieszamy z pianą z białek. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Babkę pieczemy w 180 st. przez około 1 godz. do suchego patyczka. Ostygniętą obsypujemy cukrem pudrem.


Smacznego!




19 komentarzy:

  1. Ależ pyszna! Zapachniało świętami ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna baba. Takiej jeszcze nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna babka, nie jadłam nigdy takiej :) Święta się zbliżają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie cytrynowe akcenty w wypiekach :)

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię babki,i to nie tylko od święta :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taka prosta puszysta babka przypomina mi wypieki babci, pycha :)
    Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię wszystko, co z białą czekoladą. A babeczka wyszła piękna. Idealna na wielkanocny stół już niebawem :) Super konkurencja dla klasycznej wersji tego wypieku. Pozdrawiam cieplutko, miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam białą czekoladę :) A ten przepis wydaje się naprawdę super!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ekstra! A można zamiast białej czekolady dać gorzką, czy smak się popsuje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z gorzką czekoladą nie robiłam, więc nie wiem jaki będzie efekt :) ale jeżeli dasz gorzką czekoladę to myślę, że będzie trzeba dosypać więcej cukru :) Pozdrawiam!

      Usuń
  10. Ja zrobiłam z mleczną i efekt był rewelacyjny! Naprawdę super przepis, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyszło Ci świetnie i fajnie, że z białą czekoladą. :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. świetny pomysł na święta :) kusi, aż ciężko się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  13. maslo rozpuszczamy na ogniu??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podgrzewamy na malutkim ogniu do rozpuszczenia :) pozdrawiam!

      Usuń
  14. Na pewno spisze się na pracowym poczęstunku w Kasprzak :) Myślę, że takie słodkości dobrze wpłyną na naszą pracę :D Ale najpierw sama spróbuję, obym tylko nie zjadła całej! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...