poniedziałek, 21 marca 2016

Ciasto cappuccino



Pyszne i nie za słodkie ciasto z kakaowym biszkoptem, kokosową warstwą i delikatną masą budyniową o smaku cappuccino. Przygotowując ciasto inspirowałam się przepisem Siostry Anastazji

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

biszkopt ciemny:
  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 5 pełnych łyżek mąki
  • 2 pełne łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
blat kokosowy:
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
  • 5 żółtek
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki mąki
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 4 łyżki cappuccino w proszku o smaku śmietankowym
dodatkowo:
  • cukier puder




Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując wsypujemy partiami cukier i dodajemy po jednym żółtku. Do masy wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia oraz mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 30 - 40 min. Biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia.


Następnie przygotowujemy blat kokosowy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Następnie wsypujemy wiórka i proszek do pieczenia oraz delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 - 170 st. i pieczemy około 30 min. na złoty kolor. Blat pozostawiamy do wystygnięcia.


Odlewamy 1 szklankę mleka, a resztę gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Jedną szklankę mleka mieszamy z żółtkami, mąką i proszkiem budyniowym. Zawiesinę wlewamy na wrzące mleko i gotujemy budyń oraz odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę oraz ciągle ucierając dodajmy po łyżce budyń, na koniec wsypujemy cappuccino. 


Biszkopt ciemny przekrawamy na dwa blaty. Na pierwszy blat biszkoptu wykładamy 1/2 cześć masy przykrywamy blatem kokosowym i wykładamy drugą część kremu. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Ciasto wstawiamy w zimne miejsce najlepiej na całą noc. Przed podaniem wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego!




18 komentarzy:

  1. pięknie się prezentuje i zapewne pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też go robiłam. Chyba nawet gdzieś u mnie na blogu jest. Kocham jego smak i absolutnie bez reszty nie mogę się mu oprzeć ;) A jak pięknie wygląda na talerzyku. Idealne na popołudniową sjestę ;) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda świetnie! Chyba zrobię na Święta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak cappuccino to biorę dużą porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A co mozna dac innego na górę zamiast cukru pudru ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję :-) Mam zamiar zrobić je na święta

    OdpowiedzUsuń
  8. Super! I dzięki za fotki krok po kroku - na pewno się przydadzą podczas robienia ciasta :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Na dużą blachę trzeba skladniki razy dwa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ten przepis może spokojnie być na blachę 25x36cm, ale ja dałam mniejszą formę, ponieważ chciałam wyższe ciasto :)

      Usuń
  10. Chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda absolutnie obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto wygląda przepysznie. Chyba się skuszę i sama przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...