poniedziałek, 7 marca 2016

Ciasto z brzoskwiniami



Niewyszukane, łatwe do przygotowania ciasto z brzoskwiniami i kawałkami czekolady

Średnica formy: 24 cm

Składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru (można dać mniej)
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka ulubionego oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • brzoskwinie z puszki lub świeże (około 6 połówek)



Przygotowanie:

Czekoladę siekamy nożem. Jajka ucieramy mikserem z cukrami do białości. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą na przemian z olejem. Dalej miksujemy, aż składniki połączą się i powstanie gładka masa. Na koniec wlewamy sok z cytryny lub ocet i dodajemy czekoladę. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy łyżką. 


Powstałe gęste ciasto wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pokrojone brzoskwinie. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 175 st. około 60 minut (do suchego patyczka). W czasie pieczenia, jeżeli  ciasto się mocno zarumieni przykrywamy je papierem do pieczenia. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego!



13 komentarzy:

  1. Najczęściej z brzoskwiniami robię serniki, a tu taka fajna opcja. Mniam :) Ciasto jak się patrzy :) nigdy takiego nie robiłam. Muszę się zainspirować :) Lubię takie ciacha w okrągłej blaszce :) Jak mały torcik :) Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja chyba zrobię bez brzoskwiń, jakoś za nimi nie przepadam z moim. Ale za czekoladą jak najbardziej :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się to ciacho, jest apetyczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda! :) A brzoskwinie i czekoladę naprawdę bardzo lubię, więc myślę, że połączenie tego w cieście będzie rewelacyjne! Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda i smakuje re-we-la-cyj-nie! Naprawdę :) Zdążyłam już zrobić to ciast aż dwa razy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, że ciasto tak smakuje :) pozdrawiam!

      Usuń
  6. Ciacho jest przepyszne :) Ale chyba nie będę tu oryginalna, bo każdy to pisze ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam,proszę o szybki odpis,a boki tortownicy smarujemy czymś,czy tylko spód wykładamy papierem?Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tylko spód wyłożyłam papierem, pozdrawiam!

      Usuń
  8. Witam,ciasto przepyszne,ale nie dopieczone,bo piekłam w 180stopniach 45minut.Ile powinnam piec minut w 180 stopniach?Dziękuję i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to zależy jak bardzo niedopieczone było ciasto :) myślę, że należy piec, aż do suchego patyczka (najlepiej sprawdzać wykałaczką) :) pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...