niedziela, 20 marca 2016

Keks



Klasyczne, aromatyczne ciasto z dużą ilością kolorowych bakalii. Szybko się przygotowuje i długo utrzymuje świeżość. Idealnie nadaje się na wielkanocny stół oraz różne przyjęcia

Wymiary formy: 33x10 cm

Składniki:

  • 200 g masła
  • 150g cukru
  • 1 cukier wanilinowy z naturalnym ekstratem wanilii
  • 5 jajek
  • 250 g mąki tortowej + 2 łyżki do obtoczenia bakalii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki rumu lub innego alkoholu
  • szczypta soli
  • 300 g posiekanych bakalii (rodzynki, suszona żurawina,suszone morele, suszone daktyle, migdały, mieszanka skórek kandyzowanych lub inne według uznania)
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego



Przygotowanie:

Miękkie masło ucieramy z cukrami na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo po 1 żółtku, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz rum. Wszystko dokładnie dalej ucieramy. W międzyczasie z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli. 1/3 piany dodajemy do ciasta, aby rozlużnić masę. Potem wrzucamy obtoczone w mące bakalie i pozostałą pianę z białek. Całość delikatnie mieszamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 


Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st. przez około 1 godz. do tzw. suchego patyczka. W razie potrzeby, gdy ciasto się mocno zarumieni, przykrywamy je papierem do pieczenia. Keks można przygotować kilka dni wcześniej, gdyż długo utrzymuje świeżość. Wystudzone ciasto dekorujemy polewą czekoladową i bakaliami lub posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego!



10 komentarzy:

  1. tradycyjne ciasto i jakie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Klasyk :) Piękny, smaczny. Dawno nie gościł na moim stole, niestety. Jakoś w ogóle o nim zapomniałam. Szkoda. Takie apetyczne i smakowite ciasto. Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny keks Gabrysiu :-) wygląda pysznie i tak kolorowo :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności, mmm .... baardzo bakaliowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ślinka cieknie, gdy patrzy się na tak apetyczne potrawy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie takiego przepisu szukałam! dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. skorzystam i ja z przepisu....
    :)
    pozdrawiam serdecznie i
    Wesołych Swiąt życzę

    OdpowiedzUsuń
  8. pysznie wygląda , ale mam pytanie jak nastawić piec , góra-dół, czy termoobieg??????? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...