wtorek, 5 kwietnia 2016

Ciasto kukułka



Kakaowy biszkopt przełożony kukułkowym kremem i mocno czekoladowo - kawową warstwą biszkoptową z alkoholem, czyli idealne ciasto dla dorosłych

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem kukułkowy:
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 220 g cukierków kukułek
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki żelatyny + wrzątek do rozpuszczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
warstwa czekoladowo - biszkoptowa:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 szklanka wrzątku
  • 100 ml wódki
  • 250 g biszkoptów okrągłych
poncz:
  • 1 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 szklanki wrzątku
dodatkowo:
  • płatki migdałów




Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując wsypujemy partiami cukier i dodajemy po jednym żółtku. Do masy wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia oraz mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 30 - 40 min. Biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia. 


Następnie przygotowujemy warstwę czekoladowo - biszkoptową. Zaparzamy kawę i rozpuszczamy w niej połamaną na kawałki czekoladę gorzką i mleczną. Do przestygniętej kawy z czekoladą wlewamy wódkę. Następnie mieszankę zalewamy biszkopty i odstawiamy, aby nasiąknęły czekoladą. W międzyczasie kukułki wrzucamy do gotującego się mleka i cały czas mieszając rozpuszczamy je na wolnym ogniu oraz zostawiamy do wystygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i lekkim strumieniem wlewamy rozpuszczone cukierki i żelatynę. Biszkopt rozkrawamy na dwa blaty i nasączamy je ponczem przygotowanym z zaparzonej kawy z cukrem. 


Na dolny blat wykładamy połowę kremu kukułkowego, na to układamy biszkopty i przykrywamy drugim blatem. Na wierzch wykładamy resztę masy i posypujemy płatkami migdałów. 


Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego!




10 komentarzy:

  1. pięknie wygląda :) wspaniałe ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smacznie :-) Kiedyś wypróbuję, ale na razie nie mogę nic z %

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne. Słyszałam o nim, ale nigdy nie robiłam. Teraz mam motywację ;) Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda cudownie :) Dorosłym się też coś słodkiego należy! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne ciacho. Bardzo mi się podoba i wiem, że by mi smakowało :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne ciacho. Bardzo mi się podoba i wiem, że by mi smakowało :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda super ! bardzo lubię te cukierki więc i ciasto powinno mi posmakować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam kukułki ,ta masa jest świetna ,w ogóle całe ciacho.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawy przepis. Zrobię takie ciasto, ale bez alkoholu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. świetny blok, zapraszam Cię również do siebie ! :)
    http://razem-zarobimy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...