sobota, 9 kwietnia 2016

Ciasto Oczy carycy



Efektowne, dwubarwne ciasto o intrygującej nazwie, przełożone kremem budyniowym, skrywające biszkopty i galaretkę. Pięknie prezentuje się na stole i wybornie smakuje

Wymiary formy: 33x22 cm

Składniki:

ciasto ciemne:
  • 6 żółtek
  • 2 całe jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
ciasto jasne:
  • 6 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżka octu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
krem:
  • 200 g masła
  • 1 i 3/4 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
napar do biszkoptów:
  • 2 łyżeczki kawy
  • 1/2 szklanki wrzątku
dodatkowo:
  • 1 galaretka agrestowa 
  • okrągłe biszkopty (ok. 24 szt.)
  • polewa czekoladowa np. deserowa
  • likier amaretto do nasączania lub inny alkohol




Przygotwanie:

Na początku przygotowujemy ciasto ciemne. Żółtka i całe jajka ucieramy z cukrem do białości. Potem dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz olej. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Następnie przygotowujemy ciasto jasne. Białka ubijamy z solą . Do sztywnej piany wsypujemy porcjami cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i delikatnie wszystko mieszamy. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wylewamy na przemian ciasto ciemne i jasne. Masy delikatnie należy wymieszać widelcem. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 180 st. przez ok. 40 minut. Upieczone studzimy.


W międzyczasie przygotowujemy krem. Szklankę mleka zagotowujemy z cukrami i wlewamy do niego budyń rozpuszczony w pozostałym mleku. Wystudzony budyń ucieramy z masłem. Potem zaparzamy kawę w pół szklance wrzątku i studzimy. Następnie galaretkę rozpuszczamy w mniejszej ilości wrzątku niż podano na opakowaniu (ok. 1,5 szklanki wody), odstawiamy do wystudzenia i dość mocnego stężenia. 


Upieczone i wystudzone ciasto kroimy na dwa placki i nasączamy likierem. Na pierwszy wykładamy połowę kremu i układamy na nim biszkopty nasączone wcześniej przygotowanym naparem z kawy. 


Między biszkopty wykładamy dość mocno tężejącą galaretkę. Gdy całkowicie stężeje wykładamy pozostałą część kremu i przykrywamy go drugim, nasączonym blatem. Na koniec placek polewamy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi. 


Zrobienie placka wymaga czasu, ale jest tego wart.

Smacznego!




15 komentarzy:

  1. znam to ciacho, polecam, szczególnie kiedy zależy nam na dobrym wrażeniu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie piekłam go, a już wiele razy mi się nasuwało na myśl. Piękne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja znam ciasto "Caryca" podobne, jednak ma wiele innych elementów. Niemniej jednak wypiek bardzo efektowny i oczarowałby każdego gościa, jak i domownika. Wizualnie dobrą robotę robi ta zielona galaretka. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto wygląda pięknie - ten środek przypomina mi jakiś egipski klejnot. :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto rzeczywiście niesamowicie efektowne! Bardzo mi się podoba szczegółowa fotorelacja i instruktaż przygotowania. Może się skuszę i zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wiele słyszałam o tym cieście, muszę go kiedyś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fenomenalna nazwa do fenomenalnego ciasta :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Oczy carycy- super ciacho. Zjadłabym ze smakiem, wpraszam się :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie ciacho, jakie warstwy łał :)

    OdpowiedzUsuń
  10. pyszne ciasto, a do tego jak wspaniale wygląda! :) robi wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowne ciacho, muszę takie zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Moja mama zawsze takie robi, gdy mamy gości :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto super. Pięknie wygląda i cudnie smakuje. Często je robię.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...