poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Makuszek z ananasem



Puszyste ciasto z makiem i kawałkami ananasa pod makową bezą. Ciasto idealne do kawy i herbaty

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

ciasto:
  • 200 g masła
  • 1 3/4 szklanki cukru pudru
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki suchego maku
beza makowa:
  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki suchego maku
dodatkowo:
  • ananas z puszki




Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem pudrem. Następnie cały czas ucierając wbijamy po jednym jajku i wsypujemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mak. Powstałe jednolite ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 


Ananasa odsączamy z soku i kroimy na kawałki. Białka na bezę ubijamy na sztywną pianę i cały czas miksując partiami wsypujemy cukier. Na koniec dodajemy mak i delikatnie mieszamy łyżką. 


Na cieście w blaszce układamy ananasa i wykładamy bezę. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 45 min. (do suchego patyczka).


Smacznego!




12 komentarzy:

  1. poproszę kawałek do herbatki, pysznie wygląda ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowne ciasto, pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale piękne ciasto. Lubię wszystkie wypieki z makiem. Ananas tu jest ciekawym elementem. Na pewno super przełamie smak. Jak ja lubię ciasta z bezą :D Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super ciacho: mak i ananas moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajne ciacho. Wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo mi się ten Makuszek podoba :) Zaintrygowałaś mnie tym połączeniem ananasa z makiem.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda niesamowicie uroczo z tymi makowymi kropeczkami :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...