niedziela, 3 kwietnia 2016

Sernik z rosą



Przepyszny sernik na kruchym spodzie, z delikatną pianką, pokrytą kropelkami złotej rosy. Rozpływa się w ustach i szybko znika z talerzy

Wymiary formy: 23x37 cm

Składniki:

kruchy spód:
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa serowa:
  • 1,20 kg białego sera (półtłustego)
  • 4 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 cukry wanilinowe (2 x16 g)
  • 2 budynie śmietankowe (2 x 40 g)
  • skórka starta z pomarańczy lub cytryny
pianka:
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli



Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i nożem wszystko siekamy. Potem wbijamy żółtka, wlewamy śmietanę i zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 


Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy około 15 minut w temp. 180 st. W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Ser mielimy co najmniej 2 razy. Następnie do naczynia wrzucamy żółtka, całe jajka oraz cukry i miksujemy, aż masa będzie jasna. Potem dodajemy na przemian ser, mleko, olej oraz budynie. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aby się połączyły. Na koniec wsypujemy skórkę z pomarańczy, startą na tarce o drobnych oczkach. Powstałą masę serową wylewamy na podpieczony, przestudzony spód.


Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 45 minut. Krótko przed końcem pieczenia ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż białka będą lśniące. Po 45 minutach pieczenia, otwieramy piekarnik i na gorący sernik rozprowadzamy masę białkową (można grzebieniem cukierniczym lub widelcem zrobić rowki). Piekarnik zamykamy i zmniejszamy temp. do 170 st. Dalej pieczemy ciasto jeszcze ok. 10 - 15 minut do momentu, aż pianka będzie lekko brązowa (nie ciemna), inaczej nie zrobi się rosa. 


Ma powstać pianka, a nie beza. Sernik po upieczeniu pozostawiamy kilka minut w otwartym piekarniku. Następnie wyjmujemy go i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Po kilku minutach powinny pokazać się kropelki rosy, a jeżeli się nie pojawią to i tak sernik jest pyszny.


Smacznego!



17 komentarzy:

  1. Ale kusisz wieczorem! :) Wspaniale wygląda, zwłaszcza ta pianka na wierzchu! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pokaźna u Ciebie jest ta pianka :) Super. U mnie zawsze jest mniejsza. Ale rosa wyszła elegancko :) Lubię ten przepis. Gdy byłam mała to był mój ukochany sernik i szczytem marzeń było nauczyć się go piec. Teraz, gdy już umiem - sentyment do niego pozostał. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Warto się skusić na kilka...naście kawałków.

    OdpowiedzUsuń
  4. oo tak,taki sernik jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam to, że dodajesz jednocześnie zdjęcia poglądowe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały sernik. Wyszedł ci idealny :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. tak to już jest z dobymi ciastami, że szybko znikają z talerza :) sama bym się skusiła na taki serniczek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham sernik, taki z rosą robiła kiedyś moja ciocia, był fenomenalny!

    OdpowiedzUsuń
  9. Taki sernik zawsze piekła moja mama, smakował wybornie ^_^

    OdpowiedzUsuń
  10. A jaką śmietanę dodać do spodu???

    OdpowiedzUsuń
  11. Super przepis.. Piekłam i polecam

    OdpowiedzUsuń
  12. Super przepis.. Piekłam i polecam

    OdpowiedzUsuń
  13. JESTEŚ WIELKA !

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...