środa, 20 kwietnia 2016

Tort kawowy



Idealny tort dla smakoszy kawy. Puszysty biszkopt kawowy, przełożony masą z serka mascarpone, bitej śmietany i kawy oraz dżemem z czarnej porzeczki. Smak tortu dodatkowo wzbogacony likierem amaretto

Średnica formy: 24 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 6 jajek
  • 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżki świeżo mielonej kawy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
krem kawowy:
  • 500 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka świeżo mielonej kawy
  • 20 ml wystudzonej kawy rozpuszczalnej (w około 2 łyżkach gorącej, przegotowanej wody rozpuszczamy 1/2 łyżeczki kawy)
  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (320 g)
do nasączania:
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka cukru
  • przegotowana woda
  • likier amaretto lub inny alkohol



Przygotowanie:

Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, wsypujemy porcjami cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy po jednym żółtku, mąki wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia oraz kawę. Wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy do formy i pieczemy w temp. 160 st. około 35 min. (biszkopt musi odchodzić od brzegów tortownicy). Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia (najlepiej upiec dnia poprzedniego) i przekrawamy go na 3 części.


Przygotowujemy nasączanie. Kawę zalewamy 1/4 szklanki gorącej wody, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Potem blaty tortu nasączamy likierem amaretto i wystudzoną kawą. Następnie robimy krem kawowy. Ubijamy śmietanę na sztywno, wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Potem dodajemy kawy, serek mascarpone i wszystko mieszamy.


Pierwszy nasączony blat smarujemy 1/2 dżemu i 1/3 kremu. Podobnie postępujemy z drugim blatem, który przykrywamy trzecim. Wierzch i bok tortu smarujemy pozostałym kremem (można część masy pozostawić do przybrania).


Tort dekorujemy według uznania.


Smacznego!



11 komentarzy:

  1. Piękny tort i pewnie trudny do zrobienia.Ciasta czasami piekę,ale za tort nigdy się nie brałam.Ciekawe,czy jest bardzo słodki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tort jest dobry, bo dżem jest kwaskowaty i krem nie jest za słodki:) myślę, że bez problemu poradzisz sobie z tym tortem, bo nie jest trudny do zrobienia :) pozdrowienia!

      Usuń
  2. Jak kawy nie lubię i nie pijam tak słodycze kawowe to już inna bajka! Jak ten tort jest wspaniały! Na pewno smakuje równie fenomenalnie jak wygląda. Czarujesz wspaniałości cukiernicze. Pozdrowionka cieplutkie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie się prezentuje i wygląda przepysznie! :) to zdecydowanie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie, a z świeżo mieloną kawą pewnie aromat tortu nieziemski :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. czyli coś dla mnie :) pycha

    OdpowiedzUsuń
  6. Jako fanka kawy powiem tylko - pyszności!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Piekę torty ale zwykle są na biszkopcie jasnym lub ciemnym (z kakao),kawę b.lubię więc Pani przepis na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  9. wykonałam, masa zupełnie nie kawowa. 20 ml kawy i łyżka na ok. 1 kg masy to jest nic. Piszę, bo gdyby ktoś nie nasączał blatów to będzie kiepsko.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...