środa, 20 kwietnia 2016

Tort kawowy



Idealny tort dla smakoszy kawy. Puszysty biszkopt kawowy, przełożony masą z serka mascarpone, bitej śmietany i kawy oraz dżemem z czarnej porzeczki. Smak tortu dodatkowo wzbogacony likierem amaretto

Średnica formy: 24 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 6 jajek
  • 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżki świeżo mielonej kawy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
krem kawowy:
  • 500 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka świeżo mielonej kawy
  • 20 ml wystudzonej kawy rozpuszczalnej (w około 2 łyżkach gorącej, przegotowanej wody rozpuszczamy 1/2 łyżeczki kawy)
  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (320 g)
do nasączania:
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka cukru
  • przegotowana woda
  • likier amaretto lub inny alkohol



Przygotowanie:

Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, wsypujemy porcjami cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy po jednym żółtku, mąki wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia oraz kawę. Wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy do formy i pieczemy w temp. 160 st. około 35 min. (biszkopt musi odchodzić od brzegów tortownicy). Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia (najlepiej upiec dnia poprzedniego) i przekrawamy go na 3 części.


Przygotowujemy nasączanie. Kawę zalewamy 1/4 szklanki gorącej wody, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Potem blaty tortu nasączamy likierem amaretto i wystudzoną kawą. Następnie robimy krem kawowy. Ubijamy śmietanę na sztywno, wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Potem dodajemy kawy, serek mascarpone i wszystko mieszamy.


Pierwszy nasączony blat smarujemy 1/2 dżemu i 1/3 kremu. Podobnie postępujemy z drugim blatem, który przykrywamy trzecim. Wierzch i bok tortu smarujemy pozostałym kremem (można część masy pozostawić do przybrania).


Tort dekorujemy według uznania.


Smacznego!



10 komentarzy:

  1. Piękny tort i pewnie trudny do zrobienia.Ciasta czasami piekę,ale za tort nigdy się nie brałam.Ciekawe,czy jest bardzo słodki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tort jest dobry, bo dżem jest kwaskowaty i krem nie jest za słodki:) myślę, że bez problemu poradzisz sobie z tym tortem, bo nie jest trudny do zrobienia :) pozdrowienia!

      Usuń
  2. Jak kawy nie lubię i nie pijam tak słodycze kawowe to już inna bajka! Jak ten tort jest wspaniały! Na pewno smakuje równie fenomenalnie jak wygląda. Czarujesz wspaniałości cukiernicze. Pozdrowionka cieplutkie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie się prezentuje i wygląda przepysznie! :) to zdecydowanie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie, a z świeżo mieloną kawą pewnie aromat tortu nieziemski :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. czyli coś dla mnie :) pycha

    OdpowiedzUsuń
  6. Jako fanka kawy powiem tylko - pyszności!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Piekę torty ale zwykle są na biszkopcie jasnym lub ciemnym (z kakao),kawę b.lubię więc Pani przepis na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...