poniedziałek, 2 maja 2016

Delicja



Wytworne i bardzo pyszne ciasto na różne uroczystości rodzinne. Składa się z dwukolorowego biszkoptu, kremu budyniowego i galaretki z owocami w środku. Całość oblana jest polewą czekoladową

Wymiary formy: 33x22 cm

Składnki:

biszkopt ciemny:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 6 dag mąki tortowej
  • 6 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
biszkopt jasny:
  • 6 białek
  • 20 dag cukru
  • 6 dag mąki tortowej
  • 2 dag maki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
krem:
  • 1/2 l mleka
  • 6 żółtek
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 masło (200 g)
polewa:
  • 8 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka wody
dodatkowo:
  • 2 galaretki wiśniowe
  • wiśnie drylowane lub inne owoce np. borówki, maliny
  • alkohol do nasączania



Przygotowanie:

Wykonanie ciasta zaczynamy od biszkoptu ciemnego. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Porcjami wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy po żółtku i pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszamy i powstałe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st. ok. 35 min (do tzw. suchego patyczka). Ostudzone ciasto kroimy na dwa placki i nasączamy alkoholem. 


Następnie wykonujemy biszkopt jasny. Białka z solą ubijamy na sztywno i wsypujemy porcjami cukier. Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz sok z cytryny. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 160 - 170 st. około 30 min. Po wystudzeniu wykrawamy w cieście dziurki (szklanką lub literatką - zależy jakiej wielkości chcemy mieć dziurki, kółek nie wyrzucamy). 


Biszkopty najlepiej upiec dnia poprzedniego. Następnie rozpuszczamy galaretki w mniejszej ilości wrzątku niż podano na opakowaniu (ok. 2 szklanki wody) i odstawiamy do lekkiego stężenia. Wykonanie kremu. Z mleka odlewamy 1/2 szklanki i roztrzepujemy w nim mąki oraz żółtka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami i wlewamy do niego powstałą zawiesinę z mąk i żółtek. Całość zagotowujemy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Następnie ucieramy masło i stopniowo dodajemy wystudzony budyń. 


Wykończenie: Na 1 blat ciemnego biszkoptu smarujemy połowę kremu budyniowego. Na niego wykładamy biszkopt jasny z dziurkami, w których umieszczamy wiśnie i zalewamy je tężejącą galaretką. 


Następnie wycięte kółka kładziemy na zastygłą galaretkę i między nimi wykładamy pozostały krem budyniowy. Całość przykrywamy 2 ciemnym biszkoptem. Placek oblewamy przestudzoną polewą czekoladową (wszystkie składniki polewy gotujemy, aż się rozpuszczą) i dekorujemy według uznania.


Smacznego!



9 komentarzy:

  1. Wspaniałe ciasto. Bez zażenowania można je podawać gościom, którzy na pewno by się nim zachwycali. Pycha! Dawno temu już go jadłam, ale pamiętam, że mi bardzo smakowało. Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niby nie lubię ciast z kremami, ale to bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie jest po konsumpcji kawałka, ja dodatkowo nasączyłam lekko biszkopt alkoholem, ciasto idealne na takie cieplejsze dni, polecam u Ciebie zawsze pyszne ciasta wychodzą

    OdpowiedzUsuń
  4. chcę upiec te ciasto na weekendzie, nie nasączałaś biszkoptów widzę, a ktoś powyżej tak robił, ciasto nie jest suche? jest z galaretką, więc nie powinno być, jak doradzasz nasączać czy nie? dzięki za odp

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też nasączałam ciasto alkoholem, w przepisie jest o tym napisane :) jest dużo lepsze jak się nasączy :) Pozdrawiam!

      Usuń
    2. masz rację czytam nieuważnie :) zajadamy się z rodziną, pyyyyyszne

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...