sobota, 7 maja 2016

Kopytka z czosnkiem niedźwiedzim



Pyszne i aromatyczne kopytka z dodatkiem czosnku niedźwiedziego idealne na obiad lub jako dodatek do dań głównych

Składniki:

  • około 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • garść liści czosnku niedźwiedziego
dodatkowo:
  • sól
  • olej
  • woda



Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ostudzone ziemniaki mielimy przez maszynkę do mięsa. W międzyczasie liście czosnku niedźwiedziego płuczemy i drobno kroimy. Do ziemniaków wsypujemy obie mąki, wbijamy jajka i dodajemy czosnek niedźwiedzi. Zagniatamy dokładnie ciasto. Na oprószonej mąką stolnicy ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej części formujemy wałek. Następnie kroimy skośne kopytka. 


W dość dużym garnku gotujemy wodę z solą i odrobiną oleju. Wrzucamy po kilka kopytek na gotującą wodę, jak wypłyną na wierzch czekamy chwilkę i wyciągamy łyżką cedzakową. Kopytka podajemy ciepłe z sosem pomidorowym, innymi dodatkami lub jako dodatek do obiadu.

Smacznego!



7 komentarzy:

  1. Takie muszą być smaczne, mają to coś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie od kopytek to ciągnie jak misia do miodu :) Wczoraj miałam na obiad, tylko klasyczne. Ale z czosnkiem niedźwiedzim też bym zjadła z apetytem. Trzeba próbować nowości. Pozdrowionka! :) :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mocno czosnkowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czuć czosnek, ale smak zwykłych kopytek jest dominujący :) pozdrawiam!

      Usuń
  4. To musi być przepyszne ! Uwielbiam czosnek niedźwiedzi ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie kopytkowe wariacje :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam czosnek niedźwiedzi, naprawdę świetny pomysł, żeby go dodać do kopytek.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...