niedziela, 8 maja 2016

Kubuś bez pieczenia



Herbatniki przełożone masą budyniową na bazie soku Kubuś i bitą śmietaną, czyli ciasto idealne na upały

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

masa budyniowa:
  • 1 l soku marchwiowo - bananowego Kubuś
  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g masła
masa śmietanowa:
  • 660 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 śnieżki w proszku
dodatkowo:
  • około 300 g herbatników (32 szt.)
  • starta gorzka czekolada



Przygotowanie:

W szklance soku rozpuszczamy budynie. Resztę soku zagotowujemy z cukrem i masłem. Następnie wlewamy rozrobione budynie i mieszamy, aż masa zgęstnieje. W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na spodzie układamy warstwę herbatników, rozprowadzamy gorącą masę budyniową i przykrywamy drugą warstwą ciastek. Następnie odstawiamy do wystygnięcia. 


W międzyczasie kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śnieżkami. Masę śmietanową wykładamy na zimne ciasto i posypujemy startą czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.


Smacznego!



11 komentarzy:

  1. O matko, jakie boskie ciasto. Poproszę ten kawałek ze zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo apetycznie !

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam nieco inną wersję kubusia. Smakowała mi bardzo. Tej też jestem ciekawa, gdyż lubię ciasta bez pieczenia :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. robię tak samo, proste i dobre

    OdpowiedzUsuń
  5. Co to jest "śnieżka w proszku"?

    OdpowiedzUsuń
  6. Najpierw ubic i dopiero dodac sniezke w proszku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja wsypywałam w czasie ubijania :) pozdrawiam!

      Usuń
  7. Krem pyszny i bita śmietana również ale na prawdziwym biszkopcie bez porównania. O niebo lepszy 😊

    OdpowiedzUsuń
  8. Apetycznie wygląda,ale w smaku jest okropny

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...