wtorek, 31 maja 2016

Nadziewane bakłażany



Bakłażanowe łódeczki nadziane mięsem mielonym, zapieczone w sosie pomidorowym. Smaczne danie, które znakomicie sprawdzi się na obiad czy kolację

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • około 300 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • papryka słodka
  • majeranek
  • sól i pieprz
  • świeży tymianek
sos:
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżeczki koncentratu
  • 1 1/2 szklanki wody


Przygotowanie:

Bakłażana myjemy i przekrajmy wzdłuż na pół. Z każdej połówki wydrążamy środki tak, aby powstały łódeczki. Mięso mielone, jajko, paprykę słodką, posiekany tymianek i majeranek mieszamy. Całość solimy i pieprzymy do smaku. Bakłażanowe łódeczki nadziewamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Bakłażany zalewamy sosem przygotowanym z wymieszanego przecieru z koncentratem i wodą. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie.


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 50 min. (w razie potrzeby podczas pieczenia dolewamy wodę).

Smacznego!



13 komentarzy:

  1. robiłam nadziewaną cukinię ale bakłażana jeszcze nigdy

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, ale apetycznie wyglądają :) Uwielbiam bakłażany. Też - zwłaszcza latem - często je nadziewam. Super pomysł na obiad. Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię bakłażany, przepis do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  4. Faszerowane bakłażany i cukinię wprost uwielbiam. Bardzo ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajnie nadziane! Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajnie nadziane! Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny, smaczny pomysł na bakłażany. Uwielbiam nadziewane warzywa. Pięknie się prezentują Twoje bakłażany :)

    OdpowiedzUsuń
  8. nie przepadam za bakłażanem ale może muszę zrobić kolejne podejście do tego warzywa-smaki na szczęście się zmieniają:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie, zdrowo i pożywnie - cudowne danie <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne są tak przyrządzone bakłażany : )

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię bakłażany, podoba mi się danie -:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Apetycznie si prezentują, z chęcią wtrąciłabym takiego bakłażana na obiad :) Ach, żeby tylko jeszcze ktoś za mnie go zrobił...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...