Nadziewane bakłażany



Bakłażanowe łódeczki nadziane mięsem mielonym, zapieczone w sosie pomidorowym. Smaczne danie, które znakomicie sprawdzi się na obiad czy kolację

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • około 300 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • papryka słodka
  • majeranek
  • sól i pieprz
  • świeży tymianek
sos:
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżeczki koncentratu
  • 1 1/2 szklanki wody


Przygotowanie:

Bakłażana myjemy i przekrajmy wzdłuż na pół. Z każdej połówki wydrążamy środki tak, aby powstały łódeczki. Mięso mielone, jajko, paprykę słodką, posiekany tymianek i majeranek mieszamy. Całość solimy i pieprzymy do smaku. Bakłażanowe łódeczki nadziewamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Bakłażany zalewamy sosem przygotowanym z wymieszanego przecieru z koncentratem i wodą. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie.


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 50 min. (w razie potrzeby podczas pieczenia dolewamy wodę).

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

13 komentarzy:

  1. robiłam nadziewaną cukinię ale bakłażana jeszcze nigdy

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, ale apetycznie wyglądają :) Uwielbiam bakłażany. Też - zwłaszcza latem - często je nadziewam. Super pomysł na obiad. Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię bakłażany, przepis do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  4. Faszerowane bakłażany i cukinię wprost uwielbiam. Bardzo ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajnie nadziane! Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajnie nadziane! Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny, smaczny pomysł na bakłażany. Uwielbiam nadziewane warzywa. Pięknie się prezentują Twoje bakłażany :)

    OdpowiedzUsuń
  8. nie przepadam za bakłażanem ale może muszę zrobić kolejne podejście do tego warzywa-smaki na szczęście się zmieniają:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie, zdrowo i pożywnie - cudowne danie <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne są tak przyrządzone bakłażany : )

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię bakłażany, podoba mi się danie -:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Apetycznie si prezentują, z chęcią wtrąciłabym takiego bakłażana na obiad :) Ach, żeby tylko jeszcze ktoś za mnie go zrobił...

    OdpowiedzUsuń