czwartek, 5 maja 2016

Omlet z czosnkiem niedźwiedzim



Świetny pomysł na wiosenne śniadanie. Szybki, pożywny, bardzo puszysty omlet z czosnkiem niedźwiedzim, szczypiorkiem i kawałkami pomidora

Ilość: 2 porcje

Średnica patelni: 20 cm

Składniki:

  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki mąki
  • 2 łyżki śmietany lub mleka
  • 1 pomidor
  • liście czosnku niedźwiedziego
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz, 
  • masło lub olej do smażenia



Przygotowanie:

Czosnek niedźwiedzi i szczypiorek drobno siekamy, a pomidora kroimy na cząstki. Następnie jajka ubijamy w wysokim naczyniu. Dodajemy do nich mąkę, śmietanę i dalej ubijamy, aż wszystkie składniki się połączą. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i wlewamy 1/2 masy jajecznej. Jak spód omletu się zetnie, posypujemy go czosnkiem, szczypiorkiem, kawałkami pomidora oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem. 


Omlet przykrywamy pokrywką i zmniejszamy temp. smażenia. Po kilku minutach, gdy masa się zetnie na wierzchu, wykładamy go na talerz i składamy na pół (gdyby się nie ścięła, omlet przewracamy na kilka sekund na druga stronę). Podobnie postępujemy ze smażeniem drugiego omletu.

Smacznego!



7 komentarzy:

  1. Pyszności podajesz, dziękuję. Serdeczności.

    OdpowiedzUsuń
  2. Omlet wygląda bardzo apetycznie :-) pozdrawiam
    stolattemu.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. W końcu muszę nabyć czosnek niedźwiedzi. Tyle już kuszących dań z jego udziałem widziałam. Ten omlet wygląda bardzo apetycznie. Podobny robi moja mama, tyle, że ze szpinakiem ;) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Omlet w pięknym wydaniu:) czosnek niedźwiedzi jest super dodatkiem.

    OdpowiedzUsuń
  5. skąd można załatwić sobie czosnek niedźwiedzi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja mam czosnek w ogródku :) czasami można dostać na bazarze lub suszony jako przyprawa w sklepie :) a najlepiej kupić nasionka lub sadzonki i posadzić w ogródku :) Czosnek niedźwiedzi jest tylko na wiosnę :) Pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...